28 Март 2024 г. Четвъртък

СИФ: България е станала по-конкурентоспособна

2010-09-08 23:14:30

В последния доклад за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум (СИФ) България се придвижва с шест места напред - от 76-то до 70-то място, съобщиха от Центъра за икономическо развитие - официален партньор на форума за страната.

На 9 септември СИФ ще представи новия си доклад за глобалната конкурентоспособност - The Global Competitiveness Report 2010-2011. Проучването през настоящата година обхваща 139 страни.

В сравнение с всички останали държави от ЕС България изпреварва единствено Гърция, която, поради макроикономическата нестабилност и проблемите в социалната област, се срива в класирането от 71-во до 83-то място.

Румъния заема 63-та позиция. Сред по-новите страни членки на ЕС най-добре се представят Естония (33-та) и Чешката република (36-та).

Данните в доклада за макроикономическата политика 

 

на България са добри. Това е сферата, в която през последните години страната има най-добри позиции - през тази година тя се придвижва с още три места напред - от 45-то до 42-ро място. Тази политика включва показатели като ефективно управление на държавния дълг, инфлация, държавен дефицит или излишък.

България се премества значително по-напред в класирането и в сферата на 

технологичната готовност - 

от 56-то до 48-мо място. Това е и факторът, който има най-голям принос за доброто класиране на страната през настоящата година. Тук има голям брой добри количествени показатели - страната се намира на предни места по отношение на броя на мобилните телефони, широколентов достъп до интернет, закони, свързани с използването на информационни и комуникационни технологии.

Проблемите в тази сфера произтичат от липсата на активна политика при закупуване на съвременни технологии от страна на бизнеса. Все още много малка е и ролята на чуждите инвестиции за навлизане на модерни технологии в българската икономика. Като цяло обаче, съществува добър потенциал, който трябва да се използва.

В ефективността на пазара на труда

България отстъпва с четири позиции назад - от 54-то на 58-мо място. Положително се оценява гъвкавостта на пазара на труда, облекчените практики по наемане и освобождаване на работници, както и сравнително високата степен на участие на жените в работната сила. Отчита се също така и наличие на правопропорционална връзка между заплащането и производителността на труда. Негативно е мнението за качествата на мениджмънта, както и загубите за страната, произтичащи от "изтичането на мозъци".

По отношение на 

началното образование 

България заема сравнително доброто 58-мо място. Страната има добри показатели за процента на хората със средно и висше образование. Благоприятни са резултатите за обучението по математика, достъпа до интернет в училищата и др. Все повече обаче се влошават оценките за качеството на образователната система; много негативно е оценено професионалното образование и възможностите за обучение през целия живот.

В областта на 

инфраструктурата 

България по традиция е назад в класирането, но през настоящата година прави сериозен скок напред - от 102-ро до 80-то място. Вероятно за това има принос стартирането и ускореното изпълнение на някои важни инфраструктурни обекти и перспективите за ефективно използване на средствата от ЕС в тази област.

В оценката за 

ефективността на институциите 

България е назад в класирането, но все пак се придвижва с две места напред.

През последните години в областта на 

иновациите 

България изостава значително - тя е на 92-ро място. Състоянието на българския бизнес продължава да се оценява негативно - по този фактор България отстъпва с шест места - от 89-та на 95-та позиция.

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати