26 Април 2024 г. Петък

МВР e установило над 200 хил. пътни нарушения на пътя по-малко в сравнение с 2013 г.

2014-09-10 08:34:37
За първите шест месеца на тази година МВР е установило с над 200 хил. нарушения на пътя по-малко в сравнение с миналата година. Това се посочва в анализ за състоянието на безопасността на движението по пътищата на страната и контролната дейност, публикуван на сайта на МВР. Той е за периода от началото на 2014 година до края на юни.

Единствената причина, посочена в документа, е тълкувателното решение на Върховния административен съд от началото на 2014 година, според което мобилните камери не отговарят на изискванията на закона, защото не може да бъде установено (нямат GPS координати) местоположението на автомобила, на който са монтирани.

За да може отново камерите да бъдат използвани трябва да се приемат няколко промени в законодателството. В момента в България има 15 стационарни камери, които в периодите с натоварен трафик, заснемат по 1000 нарушения на ден. Преди време беше съобщено, че до края на годината ще бъдат поставени над 200 мобилни камери, с които ще се обхване 70% от трафика, който близо до стандартите в ЕС.

Служебното вътрешно министерство обаче спря обществената поръчка за купуване на камери. По думите на заместник-вътрешният министър Филип Гунев "фирмата, която щеше да спечели поръчката и да инсталира камерите, отпечатва и разнася глобите, щеше да прибира процент от събраните пари. Идея, която, освен че не е подложена на обществено обсъждане, напомня на практиката за събиране на данъците срещу процент от сицилианската мафия. Анализът показва, че голяма част от нарушенията, засечени от камери, са за до 10 км/ч превишение. За да излезе сметката на фирмата, тя трябва да глобява тези хора", заяви Гунев в интервю пред в. "Капитал".

По думите му при липса на финансов ресурс  трябва да се търсят варианти като финансов лизинг или постепенни инвестиции от Фонда за безопасност на движението, където са събраните глоби.

Тази година е и първата от няколко насам, през която е отчетен ръст на жертвите от катастрофи. Най-видно е това през месеците март, април и май, когато са загинали 158 граждани или (54,68%) от общия брой на загиналите за отчетния период, а по отношение на ранените най-висок процент се наблюдава през месеците април, май и юни, когато са ранени 2295 човека или (60.13%) от общия брой на ранените за отчетния период, се казва още в анализа на МВР.

Според Гунев това се дължи предимно на няколко проблемни области на страната, както и на ръста с 50% на загиналите през март месец. "Още тогава са взети мерки и броят намалява от месец май насам.
И пак, ако говорим за обективна статистика, не бива да гледаме само абсолютните стойности. Важно е да знаем дали се е покачил броят на автомобилите, изминатите километри средногодишно от автомобили, транзитно преминаващите превозни средства и т.н. Надявам се, че след като беше въведена автоматизираната система за следене на трафика, вече ще имаме данни, които позволяват анализ", смята още Гунев.

Преди време в интервю за "Дневник" председателят на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владмир Тодоров заяви, че отражение върху ситуацията е оказала и липсата на кампании за пътна безопасност. "Ще предложим следващият парламент да изработи регламент, според който да се конфискуват автомобилите на шофьорите без книжки независимо от собствеността на автомобила", заяви още Тодоров.

В анализа се посочва още, че най-често катастрофите се случват заради нарушения на шофьорите - или 95.9 % от общия брой за първите шест месеца. Поради нарушение на пешеходец са настъпили 60 произшествия, като преобладаващият брой катастрофи, настъпили поради нарушение на пешеходци, са при съвина на водачите – най-често "неправилно движение на пешеходец по платното" и "несъобразена или превишена скорост на водача в населено място". По този показател се наблюдава увеличаване на убитите – с 250%, в сравнение със същия период на 2013г., пише още в анализа.

За първите шест месеца на 2014 година най-много катастрофи са станали в интервала от време между 17 и 20 часа.  

Превишената скорост - основна причина за катастрофите
Превишената скорост остава основната причина за катастрофите, като заради това в сравнение с 2013 година броят на загиналите се е увеличил с 2.32 %. Неправилното изпреварване, неправилните маневри и навлизането в лентите за насрещно движение е следващата по тежест причина за допускането на катастрофите.  На следващо място по брой загинали е нарушението "отнемане на предимство на МПС и отнемане предимство на пешеходец".

Забелязва се задържане и известен спад при катастрофите вследствие на употребата на алкохол и/или други упойващи вещества.

В анализа се посочва, че при катастрофите с една кола (когато тя се преобръща, удря в крайпътен обект или др.) се дължат освен на движение с несъобразена скорост, недооценяване на атмосферните условия, но и на недостатъчното обезопасяване на пътищата (неравности на платното, липса на предпазни еластични огради и хоризонтална маркировка най-вече по пътищата от  трети клас и общински);

Пешеходците над 64-годишна възраст са най-уязвими 

Пешеходците над 64-годишна възраст са най-уязвимата възрастова група, като за първите шест месеца са загинали 38 души и са ранени 295. Броят на убитите пешеходци над 64 години е 13,15% от общия брой на всички загинали участници в движението. 
Това се дължи на "високата конфликтност между пешеходното и автомобилното движение особено в големите градове; на пропуски и недостатъци в организацията на движението; на необезопасяването на най-рисковите участъци и кръстовища в населените места, както и на изключително ниското в нивото на транспортната култура и дисциплина на пешеходците", се посочва в анализа. Там е записано още, че се наблюдава тенденция да загиват пешеходци в следствие на маневра заден ход от шофьорите. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати