29 Март 2024 г. Петък

Новини от последния час

2014-09-10 08:02:38
"Българите вече трупат по-малко дългове", отчита в интервю за "Труд" Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България. Тя посочва, че за първото шестмесечие на тази година има спад на задълженията, възложени за събиране. Те са 820 млн. лева или с една трета по-малко спрямо същия период на миналата година. Средното задължение е намаляло почти наполовина и вече събират около 490 лв. от клиент. Профилът на обичайния длъжник е мъж на 35-40 години, с добро образование.

Заема средна мениджърска позиция или е собственик на бизнес, който все още не е тръгнал добре и е пострадал от кризата. Според Миткова хората вече много по-разумно управляват финансите си и са много предпазливи при поемане на нови дългове.

Служебният кабинет ударно тегли заеми, съобщава "Преса". До момента сумата е 400 млн. лева. След като през август правителството на Георги Близнашки взе от вътрешния пазар 100 млн. лева, вчера бяха изтеглени нови 300 млн. лева. Сумата е взета от банките, пенсионните и застрахователните дружества за една година при 0,78 на сто лихва, а предназначението й е за "текущи разходи". 

Това обаче е само началото на тегленето на дълг. След формирането на ново правителство Министерството на финансите трябва да пусне до края на годината книжа на родния пазар в размер на 533 млн. лева. До края на септември предстоят още две емисии. 

"Правителството няма право без разрешение на паламента да тегли дълг, който ще надскочи лимита в края на годината. Недопустимо е Министерството на финансите да реши да взема пари на своя глава", обяснява пред вестника икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

"В президентството си устроиха пир по време на криза", коментира "Сега". Служебният кабинет на Георги Близнашки смята да отпусне допълнително 801 000 лева за международни изяви на президентството. 

Предвиждат се и 179 000 лева за заплати - общо 980 000 лева. Трябва да бъдат зададени няколко конкретни въпроса към премиера Близнашки и финансовия му министър Румен Порожанов - защо при толкова окаян бюджет се отпуска допълнителна субсидия за президентството; къде е дискусията, къде е прозрачността; не е ли ужасно здравната каса да няма пари, заради нея да се свиват редица бюджети и точно президентството да е изключение? Правителството смята да преразпредели и още пари - за общините София и Пловдив. Те ли са най-нуждаещи се, или просто ги управлява ГЕРБ? Допълнителни средства ще има за БНТ и СЕМ - подозрително е това да става по време на предизборната кампания. Служебното правителство е назначено временно, колкото да проведе изборите. Но то не прави само това,то подпомага ГЕРБ и близки на нея политици. 

"Даваме още 1 милион - лош пример", коментира в "24 часа" икономистът Георги Ангелов. Според него проблемът не е в отпуснатия близо 1 милион на президенството. Проблемът е, че не бива да се дава знак за разпускане на дисциплината. Бюджетът има дупка от 1 милиард лева в приходната част. Отделно има проблеми със замразяване на еврофондовете. В този смисъл не бива да се дава знак, че може да се увеличават разходите, защото утре още 20 други институции ще поискат не по 1 милион, а по 100 милиона лева. Тогава положението с бюджета ще стане още по-напрегнато. 

"Нов план за реформа на армията? Вече няма нужда", коментира "Сега". Тези дни в Министерството на отбраната трябва да се събере група с участието на трима министри - на отбраната, на икономиката и на финансите, чиято цел е да подготви нов план за реформа и модернизация на армията. Макар и във "Визия 2020", и в плана, който се пише, да има доста от нещата, които в следващите месеци НАТО ще поиска от България да направи, правилната стъпка сега е да не се бърза. Преговорите между София и Брюксел ясно ще покажат какво трябва да се свърши от наша страна. През последните 15 години се нагледахме на планове, реформи и всякакъв вид книги за състоянието на отбраната, а тя ставаше все по-безнадеждна. Причините за това са много - неразбиране, нежелание, корупция или защото така е по-лесно на някой чиновник. Сега просто трябва да се забави темпото с писането на какъвто и да е план и да изчакаме НАТО да свърши това, в което редица правителства се провалиха. И този път няма да има място за оправдания. 

"Кабинет на всяка цена няма да правим", уверява в интервю за "Стандарт" бившият министър на икономиката в кабинета "Борисов" Делян Добрев, който е начело на листата на ГЕРБ в Хасково. 

Според него новото правителство трябва да се заеме със стабилизирането на бизнес средата, за да може България отново да привлича инвестиции. Икономическата ситуация в страната е тревожна, защото имаме спад на износа, дефлация, замразен ръст на кредитирането, което означава и че нямаме вътрешни инвестиции. Затова имаме нужда от стабилно правителство и активна роля от страна на държавата, за да се коригират всички тези проблеми за икономиката.

"Алфа Рисърч" вещае коалиция между ГЕРБ и реформаторите след вота", отбелязва "Сега". Социологическо изследване на агенцията в началото на септември показва, че ГЕРБ запазва лидерската си позиция с подкрепата на 36,2% от твърдо решилите да упражнят конституционното си право. БСП запазва електоралната си форма от месец май и подкрепа от 22,5%. Твърдият електорат на ДПС й гарантира третото място (12,1%). Реформаторският блок и "България без цензура" също прескачат бариерата за влизане в Народното събрание съответно с 5,2 и 4,4 на сто, въпреки че подкрепата на втората коалиция силно ерозира от евроизборите до сега.

Ако тези нагласи се запазят до вота, ГЕРБ ще има между 105 и 110 мандата, БСП - 63-68, ДПС - 35-38, реформаторите - около 16, "България без цензура" - около 13. При такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясноцентристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и РБ. 

Българският енергиен холдинг ще увеличи капитала си с 336,7 млн. лв. чрез издаването на нови акции за сметка на неразпределената печалба за миналата година. Така капиталът на дружеството, което управлява ключовите активи в държавната енергетика, ще се вдигне от 2,6 млрд. лева на 2,9 млрд. лева. Решението е взето на 4 септември и е подписано от служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, става ясно от документите, подадени за вписване в Търговския регистър. От министерството уточниха за "Капитал Daily", че увеличението на капитала ще се извърши със средства от печалбата на холдинга, която на индивидуална основа е 396,9 млн. лева.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати