19 Април 2024 г. Петък

Режисьори искат преразглеждане на българската номинация за чуждоезичен "Оскар"

2014-09-09 21:12:26

Майя Виткова 

Не се боря за "Оскар", а за равен шанс, каза Майя Виткова на специална пресконференция днес по повод най-новото разногласие в българското кино - предложението за "Оскар" в категорията за чуждоезичен филм. Тя поиска номинацията на Националния съвет за кино - "Българска рапсодия" на Иван Ничев, да бъде прегласувана, тъй режисьорът е негов член. Според Виткова казусът не е правен, а е морален и отразява наличието на лоби в българските киноинституции, което от години привилегирова определени творци за сметка на други. Това от друга страна спъва и вреди на имиджа на българското кино.

На 4 септември бяха отворени пликовете с тайното по регламент гласуване на 11-те членове на Националния съвет за кино, според които третата част от българско-еврейската поредица на Ничев е класирана със значителна преднина от сочените за фаворити и в чужбина "Виктория" на Майя Виткова (с премиера в "Сънданс" и успешно представяне на редица международни фестивали) и "Отчуждение" на Милко Лазаров (носител на две специални награди извън конкурсната програма на фестивала във Венеция миналата година и три награди на Българската филмова академия). Пред "Дневник" изпълняващият длъжността директор на Националния филмов център Георги Чолаков уточни, че Ничев не е участвал в гласуването.

Днес Майя Виткова заяви, че един човек в съвета е гласувал, без да е гледал "Виктория", въпреки настоятелните й покани към всички членове. "Какво значи, когато две седмици преди решението от НФЦ ти кажат "не се натискай, филмът ти няма да бъде избран", попита реторично тя, без да назовава имена.

Единственият присъстващ член на Националния съвет за кино, продуцентът Виктор Чучков, коментира, че и "неговото поколение" е трябвало да води много "битки, за да си проправи път", но срещу правилата е логично да се протестира преди, а не след вземането на решение. Не вярвахме, че съветът ще посмее да избере този филм при очевиден конфликт, коментира Виткова.

Други членове на гилдията, макар и със съчувствие, изразиха съмнение, че подобна мярка има смисъл в тясно обвързаната българска кинообщност, която от години се раздира от скандали и обвинения. Не е ли по-добре да насочим усилия към промяна на правилата, попитаха те.

Все отнякъде трябва да се започне, категорична беше Виткова, която призова обществеността, медиите и колегите си да я подкрепят. Според нея много режисьори мълчат заради предстоящата сесия за финансиране на НФЦ, което на свой ред заформя порочен кръг.


Подобни ситуации очернят името на българското кино пред света и са неизгодни за цялата нация, заяви режисьорката. След "Синеуропа", вчера и "Холивуд рипортър" излезе със статия за поредното разногласие в българската киногилдия, цитирайки албанката Ирис Елези сред българските и чуждестранни режисьори, присъединили се към петицията на Виткова "Справедливост за българското кино. Още ли сме в 80-те?".

"Виктория" премина успешно по престижните световни фестивали и е може би най-разпознаваемият български филм от дълго време насам. Филмът на Иван Ничев засега е бил показван само на варненския фестивал "Любовта е лудост". Първите две части от трилогията му за българските евреи по време на втората световна война - "Пътуване към Йерусалим" и "След края на света", също са били български кандидати за "Оскар". От всички български номинации обаче само "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев някога е достигал до по-късите списъци на наградите.


В последните години обаче Националният съвет за кино системно избира да изпрати за разглеждане не филмите, получили най-високите български и международни отличия, а други - например вместо "Аве" на Константин Божанов и "Подслон" на Драгомир Шолев (носители на големите международни награди на "София филм фест", на наградите на българската киноакадемия и редица други), продукции като "Тилт" и "Кецове", отбелязва сайтът "Другото кино" .

Мина Милева, режисьорка на друг филм, който стана повод за скандал - "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС", нарече Националния съвет за кино "наказателен орган". Тя и Виткова още веднъж призоваха за обединение на по-младата част от гилдията, особено с оглед на обявения конкурс за нов директор на изпълнителна агенция "Национален филмов център" - друг процес, силно зависим от Националния съвет за кино.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати