26 Април 2024 г. Петък

Георги Близнашки: БНБ си е затваряла очите не само за КТБ

2014-09-09 09:36:31
Надзорът на Българската народна банка си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера. Това каза премиерът проф. Георги Близнашки пред Би Ти Ви. Той нарече проблема с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) "бомба с цъкащ механизъм" и намекна, че в сектора може да се появят още подобни проблеми.

"Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти", коментира Близнашки. Той отказа да даде подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Премиерът призова Цветан Василев да се прибере в България, защото ще трябва да отговаря на много въпроси". "Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него", каза Близнашки.

По думите му големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ. Според Близнашки предложението на финансовия министър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

Близнашки информира, че в началото на октомври трябва да има резултат от проверката на КТБ, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката. Той отказа да се ангажира със срокове за отварянето на банката.

Ще се търси помощ от Европа за бедствията

Ние не можем да се справим сами с бедствията, тъй като те вече придобиха мащабни измерения. Ясно е, че ще търсим помощ от Европа. Това каза министър-председател проф. Георги Близнашки, като подчерта, че тези порои са незапомнени. "За съжаление, има го и това, че поради немарливост си отиват хора. Истината е, че там, където общините са си свършили работата, последиците не са така тежки и трагични", обясни Близнашки.

Той декларира, че откакто е на власт служебното правителство, основният проблем, с който се занимава всяка седмица е бедствията, последиците от тях и това как да се преодолеят. "Правителството действа енергично. Все пак и двамата министри – и Йордан Бакалов, и Йордан Христосков бяха в районите на бедствията буквално броени часове, след като те настъпиха. Реагира се на място и общо взето се опитваме да отреагираме бързо. Трябва да си дадем сметка, че това са проблеми, натрупани през годините", заяви премиерът.

На въпрос за връзката между изсичането на гори и наводненията Близнашки коментира, че тя продължава и правителството полага усилия да въведе ограничения. 

Намалението на цените на тока е било за да се постигне ефект на социално успокоение

Премиерът потвърди, че предстои увеличение на цената на тока заради дефицита в енергетиката, който нараства лавинообразно. "Това привидно намаляване на цените в последно време бе, за да се постигне един ефект на социално успокоение. Водещите експерти на левицата заявиха открито позицията си по този въпрос и аз мога само да им благодаря, защото има нужда от национален консенсус. Ще се търсят минимални равнища на увеличение", заяви Георги Близнашки.

Приходите от митниците се покачват след назначаването на Ваньо Танов

Близнашки похвали новоназначения стар директор на агенция "Митници" Ваньо Танов. "Приходите в Митниците тръгват - акцизите за този месец са 40-50 млн. лв.", подчерта премиерът и добави, че подобряването на приходите на агенцията е рязко.

"Ваньо Танов е човек с огромен професионален опит, който влизайки там, знае какво да направи. Беше нужен професионалист и мисля, че не сбъркахме – неговата интервенция дава резултат. Това беше полезен за държавата ход. Не е важно каква е котката – бяла или черна, важно е да лови мишки", допълни Близнашки.

"Не можеш да наречеш една велика сила източник на заплаха"

Проф. Георги Близнашки коментира и стратегията на Министерството на отбраната "Визията за отбрана 2020". Текстът на документа предизвика противоречиви обществени реакции, след като премиерът наложи ревизия на първоначалното предложение, в което Русия беше посочена като източник на заплаха за националната сигурност на България.

"Това беше един твърде суров работен вариант. Неслучайно отпадна тази формула – дори да е така, не можеш да го кажеш открито. Не можеш да наречеш една велика сила източник на заплаха. Ако не можем да ги запазим като партньори, трябва да не ги правим противници", аргументира решението си премиерът.

"Аз бях водещият реформатор в БСП, за преориентиране и присъединяване към НАТО", подчерта той и допълни, че в България има "вътрешен проблем с политически, военни, бизнес лобита, свързани с Русия или САЩ".

"Ние се присъединяваме към всички инициативи на НАТО. Ние участваме с наши сили и средства в общото командване на източното направление, ще се търси укрепване на нашите военноморски сили, за да не се стига до конфронтации и злоупотреби, ще търсим укрепване на въздушната отбрана", декларира Близнашки.

По думите му едно е да говорим за европейския мир и действията, които застрашават световния правен ред, друго България да се изживява като жертва. "Трябва да усмирим наши фактори, които си позволяват открито да защитават една или друга геополитическа позиция. Нещата опират до икономически санкции, ние участваме във всичко това, но трябва да следим и за това нашите загуби да бъдат контролирани, трябва да си отваряме очите за източниците на газ, първа жертва в най-тежко положение", заяви Близнашки.

Няма да има Костинброд 2

Премиерът обеща, че няма да има повторение на скандала с бюлетините от печатницата в Костинброд, който се разигра с участието на определена медийна група в деня за размисъл преди предсрочния вот през май 2013 година.

"Няма да има Костинброд 2, системата за сигурност е изключително сериозна, запознах се с процеса", подчерта премиерът. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати