26 Април 2024 г. Петък

Където ромите работят!?

2014-09-09 09:16:00

Снимка: Reuters


Добре поддържани къщи, работещи жители и главоломно спадащо равнище на престъпността - за осем години Ласло Богдан, ромски кмет на унгарско селце, успя да извади общността си от мизерията, като енергично "изви врата" на стереотипите, пише Франс прес.

Черди, село с 430 жители, мнозинството от които са роми, е разположено в Югозападна Унгария. Само допреди десет години то олицетворяваше повечето клишета за мръсотия, мързел и насилие, които се приписват на това малцинство в страната. "Бяхме като местните арабски терористи, всички се страхуваха от нас", разказва 40-годишният Богдан, който е израснал в селото.

Този предразсъдък е широко споделян в Унгария, където ромското малцинство, едно от най-многобройните в Европа, възлиза на 7 процента от 10-те милиона жители по данни на Съвета на Европа, има равнище на живот много под средното и страда от тежка дискриминация.

Ласло Богдан е избран на поста за пръв път през 2006 г. Той се зарича да промени нагласите, като откъсне населението си от чувството на обреченост. Методите му са безкомпромисни, започвайки с драстично съкращаване на социалните помощи.

Успоредно с това той се възползва от национална програма за заетост и улеснява създаването на 72 работни места в земеделския сектор за производство на домати, чушки и картофи на земя, която не се обработва.

Общината освен това насърчава инсталирането на бани в най-бедните къщи чрез отпускане на субсидии и насърчаване на жителите да се включат при строителните дейности и получаването на средствата. Хиляда хектара от частен имот биват разчистени от плевели и разорани от населението срещу заплащане.

Тези инициативи значително са понижили равнището на престъпността според полицията, а жителите признават, че от тях се е възползвало цялото население, и роми, и не-роми.

Йожефне Такач, не-ромска жителка, не крие радостта си, че е утроила покупателната си способност, като е сменила месечната си помощ от 22 000 форинта (69 евро) с новосъздадено работно място в земеделието.

"Строгостта му ни беше от полза. Той намали кражбите", изразява задоволство 29-годишната Ержибет Ката, която работи в една от новите оранжерии. Тя признава, че в началото е била силно скептична за шансовете за успех на новия кмет.

Богдан е стигнал и по-далече, като развежда млади роми на посещение в един затвор, за да им покаже какво ги дебне, ако не се вземат в ръце. Също така завел ромски момичета в университет в Будапеща, за да им докаже, че съществува алтернатива на често срещаните в тази общност ранни бременности.

Кметът също така значително е усилил социалния контрол. В кабинета му на големи листове хартия се вписват приходите и покупките на всяко домакинство, за да им се помогне "да контролират разходите си".

Според компютърния специалист Габор Волчани, който работи за няколко общини в региона, ромският произход на Богдан е придал особена тежест на инициативите му.

"Твърде лесно е все да се оплакваш, да сочиш с пръст политиците и да обвиняваш другите за това, че нямаш какво да ядеш", подчертава той.

Кметът редовно е канен в чужбина да говори за своите волунтаристки и нестандартни методи. Той твърди, че се е сдобил с първия си чифт обувки едва на 13 години и признава, че охотно е участвал в сбивания. Той категорично отхвърля използваното в унгарските медии название "Чудото на Черди".

"Какво чудо има в това циганите да работят?", пита той. Проектите на кмета за селото все така изобилстват. Той иска да привлече инвеститори и планира да отвори от догодина ресторант със специалитет "ромбургер". "Циганската версия на хамбургера", казва той усмихнато.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати