25 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на пресата днес

2014-09-09 09:07:28
"Прокуратурата да посочи невинните", коментира "Труд"във връзка с последствията от наводненията в страната. Прокуратурата разследва виновните за пораженията от пороите. И се натъкна на пълна административна немара. Басейновите дирекции - безсилни пред риска от наводнения. Кметове и общински управи не разполагат с аварийни проекти. Сиреч бедствието освен природно е и институционално. В този пъклен кръг по-лесно за прокуратурата е да посочи невинните. Те поне са ясни - жертвите.

Поне половин година прокурори ще разследват причините за наводненията, довели до множество жертви и щети за милиони левове през т.г. "Най-малко 6 месеца са нужни за експертизите за потопа в кв. "Аспарухово" на 19 юни, при който загинаха 13 души", е заявил пред "Труд" говорителят на Варненската прокуратура Радослав Лазаров.

"Разследването за пороя в Мизия още е в рамките на двумесечния срок, но вероятно ще се наложи удължаване заради експертизите и разпитите на свидетели", е заявил наблюдаващият прокурор от Оряхово Владимир Сираков.

Върховната административна прокуратура ще провери общински власти, областни управи и басейнови дирекции.

"Брюксел трябва да ни помогне за наводненията", е озаглавено интервюто в "Монитор" с Христо Григоров, председател на БЧК. Той посочва, че наводненията от бедствията са толкова сериозни, че държавата до момента сама по себе си не би могла да откликне на 100%. Това, което прави БЧК, е да допълни тези усилия. Григоров е категоричен, че ЕС трябва да помогне на България след тези бедствия.

"Направете си една сериозна програма." Този документ трябва да бъде и защитен. Ако ни потърсят за експертиза, ние имаме доказани професионалисти, които биха могли да помогнат", обяснява Григоров.

"Липсва политическа воля за съдебната реформа", казва в интервю за "24 часа" Христо Иванов, министър на правосъдието и вицепремиер в служебното правителство. Той посочва, че професионалната му кариера е свързана с работата му по съдебната реформа.

"Усилията ми са насочени към формулиране на адекватен план за реформа. Има приета стратегия от 2010 г. Повече от година се работи по нейната актуализация. Има експертни оценки, които трябва да обобщим и да отразим това, което е свършено, както и това, което междувременно е излязло на преден план като проблематика. Ние надграждаме това, над което са работили предишните екипи, защото работата по стратегията е екипна игра. Това, което липсва, е политическата воля за действие", отбелязва Иванов.

Служебният министър-председател Георги Близнашки е отпуснал почти 1 млн. лв. допълнително на президента Росен Плевнелиев, информира "Дума". Това пише в проектопостановление, публикувано на сайта на Министерството на финансите. Преди дни Близнашки се оплака, че няма пари за пострадалите от наводненията, а също, че не достигат средства за Националната здравноосигурителна каса.

Въпреки това Близнашки е отпуснал 801 хил. лв. за "финансиране на международната програма на президента и вицепрезидента" до края на годината. Други 179 хил. лв. отиват за "разходи за персонал" на държавния глава. От проектопостановлението става ясно, че на практика Близнашки преразпределя допълнително 6 085 000 лв. Сумата ще бъде осигурена за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г., предлага още служебният премиер.

Дилемата на Близнашки е дали да предпочете болните и пострадалите от наводненията или да избере комфорта на президента. Очевидно той е направил своя избор - Плевнелиев пред българските граждани, в името на които се кълне, коментира "Дума".

Да започне преглед на учебното съдържание по предметите "Човек и общество" и "История и цивилизация", след което да бъдат представени в Министерството на образованието и науката (МОН) предложения, свързани с внасянето на промени по отношение на технически неточности и корекции, съобщава "Дневник". Около това мнение се обединиха участниците от инициативен комитет от представители на академичната и научната общност на среща с министъра на образованието доц. Румяна Коларова. Тя е подкрепила инициативите, свързани с подготовката на допълнителни учебни помагала за българското образование, както и за отправянето на конкретни предложения в бързи срокове за корекции на забелязани неточности.

402 са разкритите до момента изборни секции в чужбина, коетое абсолютен рекорд и надхвърля дори най-смелите прогнози на външното ни министерство, съобщава "Сега". Това е почти двойно повече в сравнение с миналогодишния парламентарен вот на 12 май, когато отвориха врати 227 секции. През 2009 г. броят им беше 274. За рекорда способстват промените в Изборния кодекс, с които бяха облекчени условията за разкриване на задгранични секции.

Най-много са секциите в Турция - там до момента са разкрити 153. В Германия сънародниците ни се пребориха да гласуват в 15 вместо в първоначално предвидените 6 града. В Испания, където има голяма българска общност, ще има поне 36 секции, във Великобритания - 20, а в САЩ - 14.

Двойно са нараснали приходите от продажби на първите 100 най-успешни фирми в България през 2013 г. въпреки политическата нестабилност в страната, съобщава "Стандарт". Това сочи класацията "ТОП 100" на Българска търговско-промишлена палата. Тя се изготвя за 16-а поредна година и представя фирмите с най-добри постижения за 2013 г. в пет категории. Изследвани са резултатите на 6230 компании, които са произвели 82% от БВП за 2013 г. В категорията най-голяма печалба спрямо вложените собствени средства (възвръщаемост на капитала), 39 от първите 100 фирми са от услугите и транспорта.

Сред най-успешните фирми за 2013 г. преобладават търговците - 38% от всички, следвани от индустрията - 19%. Близо една трета от класираните фирми са от София - 29%, следват Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. От водещите компании 77% са микропредприятия, 16% са малки, 4% са средни, а останалите 3% са големи предприятия.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати