29 Март 2024 г. Петък

16 партии публично обещаха да проведат честни избори

2014-09-08 19:27:35
Шестнадесет партии подписаха обществен договор за свободни, честни и демократични избори.

Първи обещание за честна борба на предстоящия парламентарен вот дадоха парламентарно представените партии от 42-ото Народно събрание - ГЕРБ, БСП и ДПС.
Партията на Георги Първанов АБВ също подкрепи договора. От името на АБВ подписа си постави Румен Петков.
Реформаторският блок бе представен от Меглена Кунева и Божидар Лукарски.
ПП „Обединена България" бе представена от Илиана Раева, а НДСВ от Антония Първанова. 

Да се борят почтено за гласовете на българския народ обещаха още ПП „Нова България", ПП „Новото време", ПП „Нова сила", ПП „Зелените", ПП „Българска социалдемокрация", ПП „Движение 21", ПП „Общество за нова България", Коалиция „Десните" и ПП „Български национален съюз".

Представителите на партиите се ангажираха да съдействат за честното провеждане на предсрочния парламентарен вот на 5-и октомври, като не регистрират партийни членове, симпатизанти и „платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации, наблюдаващи изборния процес. Те заявяват, че ще предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот.

В договора е заложена и клауза, според която като парламентарно представени в 43-ото Народно събрание,партиите ще приемат пакет от законодателни промени, които да ограничат нарушенията в изборния кодекс и да извадят „на светло" взаимоотношенията между политиката и бизнеса и да се противопоставят на негативните лобистки практики.

Партиите се съгласяват да съдействат за провеждането на справедливи избори, като извършат независим граждански мониторинг на изборния процес в съответствие с международно утвърдените стандарти и да информират гражданите и институциите за резултатите. 

На подписването не се появиха представители на „Атака", „България без цензура", новосъздадената коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", „Нова алтернатива", Социалдемократическа партия, ПП „Партия на зелените", „Левицата и зелена партия".

Председателят на асоциацията Огнян Минчев призна, чекупуването на гласове и манипулирането на свободния вот продължават да бъдат основна опасност пред провеждането на честни избори. 
„Нашата цел в настоящия политически период е да направим още една стъпка в партньорството между гражданския сектор и политическите партии", обяви той.

Минчев обясни, че идеята е в настоящата кампания и след нея политическите сили да се ангажират не само с обещанието „да не купуват гласове и да не ги манипулират", а да се ангажират активно с предотвратяване на нарушенията.

„Всички опити за краткосрочни или конюнктурни привилегии чрез заобикаляне на почтеността и законността може и да носят краткосрочни дивиденти, но в дългосрочен план те се връщат като бумеранг за тези политически сили, които си ги позволяват", заяви Минчев. 

Ваня Нушева акцентира върху нарушенията и слабостите по време на изборния процес. Договорът е отговор именно на дефицитите, които са констатирани през изминалите кампании.

На първо място е злоупотребата със статута на наблюдателите. Нушева даде за пример предизборната кампания за европейските избори тази година, в която броят на наблюдателите е бил повече от 60 000.

Притеснителен е обаче не броят на наблюдателите, а фактът, честатутът на независимия наблюдател е бил използван като инструмент за политически контрол над избирателите. Проблематичен е и въпросът със съставянето на избирателните списъци, отчете Нушева. 

Партиите все още не са въвели вътрешнопартийни механизми за предотвратяването на купуването на гласове. Организационните слабости представляват сериозен дял от нередностите по време на избори. Над 60% от докладваните нередности на евровота през май са били свързани с капацитета на изборната администрация.
източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати