28 Март 2024 г. Четвъртък

Няма „мъртви души” в изборните списъци, обяви МВР шеф

2014-09-08 19:11:39

Няма 1 милион липсващи гласове, няма „мъртви души", а реални хора, които живеят извън страната, категоричен бе заместник МВР шефът Филип Гунев по време на поредното трето заседание на Гражданския борд за изборите. На заседанието не присъстваха представители на ЦИК поради служебни ангажименти.

Към 1 септември има 6 769 000 активни лични карти на лица над 18-годишна възраст. Към тях има още 51 000 със зелени паспорти, 14 252 души са само с паспорт. 89 000 са пък онези с неподновена лична карта с изтекъл срок.

78 хиляди имат право на лична карта, но не са си извадили. Всички тези хора са реални личности и съществуват в изборните списъци, сочи справката на МВР.

Поне 600 000 от тези хора общо вероятно живеят извън страната, смята Гунев. Според него още 7 700 души ще навършат 18 години до деня на предсрочния вот на 5 октомври.

От Външно министерство и днес отчетоха напредък и висок интерес за създаване на изборни секции в чужбина.

Към днешна дата 402 са секциите в чужбина, като това е най-голямото число, което изборните места в чужбина изобщо са достигали при родни избори. То обаче дори не е окончателно, тъй като процесът е динамичен и всеки ден постъпват нови заявления от българи, желаещи да упражнят правото си на вот извън пределите на страната.

По данни на външното ведомство в петък секциите са били 362, като само през почивните дни те са набъбнали с цели 40. Във Великобритания например до момента с позволение са 30 секции, което също е рекордна бройка.

Темата с публикуването от страна на медиите на договорите и тарифите за платено предизборно отразяване фокусира вниманието на третото заседание на Гражданския борд.

Няколко неправителствени организации изтъкнаха веднага наличието на проблем в спазването на законовото изискване за публикуване на оферти и договори за предизборно платено отразяване на кандидат-депутати от страна на медиите в страната.

Не една голяма телевизия не е публикувала договорите си за отразяване, а излъчва платени предизборни материали,традиционно има и проблеми с вестниците „Монитор" и „Телеграф", за които дори не се знае дали предлагат платено съдържание, сигнализират от „Прозрачност без граници".

От 180 медии в цялата страна едва 37% са изпълнили условието за публикуване на тарифите към 26 август, както е изискването по закон, стана ясно от неправителствените наблюдатели. След тази дата някои оферти са публикувани, но със закъснение, което също е нарушение. Свидетели сме на недостатъчно стриктно спазване, възмутиха се НПО-тата.

От Сметната палата пък отчетоха, че към днешна дата 150 доставчици на медийни услуги са обявили офертите си, като сега следва самите участници в кампанията да дадат своя отчет.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов побърза да успокои неправителствения сектор с обещанието, че ще има списък на нарушителите на тези разпоредби и той ще бъде изпратен до ЦИК за предприемане на съответните действия. Това ще стане през идната седмица, гарантира Лозанов. Миналите избори като че ли имаше повече воля това да се случва. Колегията е деморализирана в това отношение, трябва да я морализираме по пътя на санкциите, закани се той.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати