19 Април 2024 г. Петък

Вдъхновена България показа класа, но загуби драматично от Русия

2014-09-08 08:49:48

Българският национален отбор по волейбол загуби по драматичен начин сблъсъка си с олимпийските шампиони от Русия. Селекцията на Пламен Константинов допусна пълен обрат, претърпявайки поражение с  2:3 (25:20, 25:23, 20:25, 23:25, 11:15). Въпреки неуспеха, „лъвовете" спечелиха важна точка, която ще им бъде полезна във втората фаза на световните финали в Полша.

Така нашите финишират на трета позиция в своята предварителна група "С", оставайки след победилите ни отбори на Русия и Канада. Съперниците ни в следващата фаза на Мондиала ще бъдат Бразилия, Куба, Германия и Финландия. В сряда стартираме, именно срещу "Селесао".

Сънародниците ни най-накрая показаха вдъхновена и качествена игра, която така и не бе демонстрирана в срещите срещу Мексико, Китай и Египет. Отличен мач направиха Тодор Скримов, Дани Милушев и Цветан Соколов. Нужно е да отбележим, че „лъвовете" играха и без типичен централен блокировач, след като тежка контузия още през първата част получи Виктор Йосифов.

Първата точка в този двубой бе за нашите „лъвове", която бе сътворена от Тодор Скримов.  Последваха силни изяви на опонента ни, който след блокада на Спиридонов и два страховити аса на Илинк, поведе с 5:2. Първото техническо прекъсване дойде при минимален аванс за Сборная. Статуквото обаче се промени, след като нашите направиха няколко отлични комбинации. Тодор Скримов игра с блокадата и  ни изведе напред за 9:8.  Видял слабостите в своя ти, руският селекционер Воронков взе прекъсване при 13:10 за България.

Тогава обаче дойде и големият удар за нашата селекция. Виктор Йосифов стъпи накриво при приземяването си от блокада срещу Мусерский, като травмата му не позволи да доиграе срещата. Така Пламен Константинов бе принуден да направи принудителна смяна и като център  се наложи да заиграе Данаил Милушев. Случката сякаш вдъхнови нашите момчета, които при следващото прекъсване за Русия, вече водеха със 17:15.

Съперникът ни опита с всички средства да намали изоставането си, ала с отлични изяви в трудните моменти се отличиха Соколов и Скримов. Данаил Милушев пък впечатли с няколко директни точки от сервис.  Руснаците се предадоха в тази част, след като Савин прати една топка в аут, а след това Ники Пенчев се отчете с ас. „Лъвовете" не пропуснаха възможността и след втория си шанс затвориха гейма 25:20.

Руският тим започна  мотивирано втория гейм. Съперникът ни набързо поведе с 4:1, което принуди Пламен Константинов да вземе прекъсване. Нашите успяха да изравнят до 6:6 след отлични сервиси на Тошко Скримов. С това обаче отговориха и руснаците, които чрез „бомбите" на Мусерский от сервис, бързо направиха аванс от 3 точки. Българската блокада заработи на познатото високо ниво и благодарение на нея и ас на Милушев, успяхме да изравним за 10:10. Това окрили селекцията на Пламен Константинов, която при следващото техническо прекъсване вече водеше с 16:12.

Драмата в този гейм обаче продължи. Олимпийските шампиони от Русия се добраха до 18:18 след пореден ас на Мусерский. Цветан Соколов изравни с мощна забивка по диагонала, а след това Милушев с чудесен сервис затрудни максимално руското посрещане и опонентът ни регистрира четири докосвания, за да излезем напред с 21:19. Опонентът ни бе на път да се върне в мача, ако не беше отличното включване на Тошко Алексиев. Капитанът реализира изключително ценна точка за 22:20, а след това довърши започнатото и с мощна контра. Всичко в този гейм приключи при троен блок на българите, които по този начин спечелиха гейма с 25:23, а също така си осигуриха поне точка от този двубой.

Третата част бе същинска катастрофа за България. Русия смачка самочувствието, повеждайки ни рано, рано с 12:6. Посрещането на „трикольорите" бе доста слабо, като от това се възползва Мусерски . Илиних измъкна още една точка с блок-аут, преди Савин да прати топката в мрежата със сервис в мрежата. Последва продължително разиграване, в което и двата отбора бяха близо до успеха, но в крайна сметка Илиних излъга блокадата ни с технична игра - 7:13. След сервис в мрежата на Цецо Соколов, второто техническо прекъсване дойде при резултат 9:16 за Русия. Първото нападение на Миро Градинаров в днешната среща не бе добре и след като намери блокадата на Артьом Волвич-22:14. Нашите разрушиха играта на Николай Палвов и така намалихме сериозното си изоставане само до 5 точки. Руснаците все пак имаха 5 геймбола и не пропуснаха да вземат този гейм.

Видимо надмощие на един от двата тима, не можеше да  бъде забелязано в началото на четвъртия  гейм. Разликата за един от двата тима не можеше да набъбне на повече от 2 точки.  Русия водеше с 8:7 при първото техническо прекъсване, като увеличи предината си до 12:9 след блок на Мусерски. Цветан Соколов намали до 10:12 с мощна атака. Моментът на Андрей Жеков дойде, когато „тройката" ни направи 14:15 след ас, а след негов нов силен сервис, равенството бе осъществено 15:15. Страхотна комбинация на Жеков и Теодор Тодоров пък ни направи водачи след второто прекъсване.

Теодор Тодоров опита скъсен сервис, която не затрудни руснаците. Гранкин игра ниска топка към Мусерски, който с лекота направи 20:19. Следващата атака на Сборная отново бе завършена от гиганта и така опонентът ни поведе с 19:21. Българите изпуснаха ключова ситуация, след като Цецо Соколов срещна блокадата на Русия и двете точки изоставане за съжаление се запазиха20:22. Последва лошо изпълнение на  нашите от сервис за 21:23. Пламен Константинов взе прекъсване, което обаче не даде сериозна промяна. Гранкин с атака през центъра направи 24:22, с което донесе два геймбола за отбора си.  Съперниците ни се възползваха още от първия си шанс и спечелиха този гейм  с 25:23.

Тайбрекът стартира успешно за нас, защото успяхме да превъртим бързо сервиса на Мусерски, като същевременно поддържахме периоден аванс от една точка.  Цецо Соколов също се справяше добре и след негова атака поведохме с 5:4. Отпускане в нашите редици и сериозни съдийски грешки  пък дадоха аванта за Русия до 7:5. Първото техническо прекъсване дойде при две точки преднина за Сборная. Тодор Скримов отново изнесе тежестта в българската атака и ни доближи до само точка от съперника. В неприятен момент обаче, Миро Градинаров направи грешка от сервис-7:9.  Димитрий Илиних направи ас за 8:11, след който Пламен Константинов поиска прекъсване. Нашите момчета бяха доста изнервени, което сериозно пречеше и на играта им в  заключителната фаза. Атака по правата на Савин направи руската преднина 9:12. До края Мусерски и компания не изпуснаха инициативата и така спечелиха по много драматичен начин цялата среща.

БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ 2:3 (25:20, 25:23, 20:25, 23:25, 13:15)

ЗАЛА: „Ерго Арена" (Гданск)

БЪЛГАРИЯ: Андрей Жеков, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов - Теодор Салпаров-либеро (резерви: Добромир Димитров, Данаил Милушев, Тодор Скримов, Мирослов Градинаров, Светослав Гоцев)

РУСИЯ: Сергей Гранкин, Николай Павлов, Алексей Спиридонов, Дмитрий Илиних, Дмитрий Мусерский, Николай Апаликов - Артьом Ермаков-либеро (резервиСергей Макаров, Павел Мороз, Сергей Савин, Денис Бирюков, Артьом Волвич)

източник: topsport.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати