Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Ноем 12
Начало arrow Свят arrow Готов ли е светът за шотландското "да"?

Готов ли е светът за шотландското "да"?

  Print E-mail
2014-09-08 08:48:43
източник: dnes.bg

Снимка: архив, Reuters


Страните в модерния свят не се разцепват току-така – особено проспериращи като Великобритания. Но ето, че подобно развитие е възможно и то след по-малко от две седмици. На 18-ти септември шотландците гласуват на референдум дали да имат собствена държава и да се отделят от Обединеното кралство. 

Повече от година световните пазари игнорират този вот, защото всички прогнози сочат, че до отделяне няма да се стигне, посочва сп. “Икономист”. Но с наближаването на датата за гласуване преднината на тези, които искат оставане под британската корона, намалява прогресивно.

А една минимална разлика ще повдигне много въпроси и нов референдум след няколко години ще бъде неизбежен. 

В тази връзка пазарите все пак трябва да се подготвят за евентуалните последици от появата на независима Шотландия – тези дни британският паунд, например, достигна най-ниските си нива спрямо долара за последната половин година.

Една от големите въпросителни е именно каква валута биха ползвали шотландците, ако гласуват за независимост. Застъпниците за отделяне от короната настояват, че ще запазят паунда като национална валута. От Лондон обаче са категорични, че няма да допуснат това, защото Шотландия ще бъде отделна държава. От своя страна Европейският съюз най-вероятно ще поиска присъединяване към Еврозоната, каквото е условието за всяка една нова страна-членка. 

Друг сериозен въпрос е какво би станало с държавния дълг на Великобритания? Ще бъде ли преразпределен? Каква част ще остане за Шотландия?

И по двете теми има изключително много неизвестни и това би следвало да води до сериозни притеснения за глобалната икономика. Как ще се справят шотландците без помощта на Лондон в обществения сектор? И какво ще се случи с жизненоважните за целия остров приходи от шотландския петрол? Все въпроси, чиито отговори могат да предизвикат сериозни сътресения. 

Евентуално отделяне на Шотландия ще доведе и до дестабилизиране на британската политическа сцена, тъй като в настоящия парламент има 59 шотландски депутати, близо 70% от които са лейбъристи. Те ще са част от изборните листи на предстоящия идната година парламентарен вот. Но ако процесът по отделяне на Шотландия бъде започнат сега, то завършването му ще е най-рано през 2016-та година. Тоест тези депутати ще трябва да напуснат британския парламент и ще има предсрочни избори.

Как биха реагирали пазарите при евентуално “Да” на допитването за независимост на Шотландия? Според “Икономист” всички ще започнат да продават стерлинги, което ще доведе до рязко обезценяване на британската валута. Позициите на британските ценни книжа също ще отслабнат. Не е ясно обаче каква част от инвестициите ще бъдат пренасочени в шотландски държавни ценни книжа и дали самите инвеститори ще имат право на избор. 

Банковият сектор неизбежно ще е засегнат. След кризата отпреди няколко години и последвалата серия от спасителни заеми някои от най-големите британски банки са оказаха базирани в Шотландия. Дали английските вложители биха искали депозитите им да са в чуждестранни банки? Най-вероятно повечето финансови институции ще побързат да преместят седалищата си в Лондон, но този процес със сигурност няма да е плавен и лесен.

Експерти посочват, че едно “Да” на референдум ще разтресе изоснови финансовите пазари. Поне в краткосрочен план. Защото никой не е очаква подобно развитие и никой не е подготвен за него.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Саудитска Арабия съобщи, че експулсира посланика на Канада и е привикала топ дипломата си от северноамериканската държава. Рияд обяви още, че замразява и търговските сделки с ...
  Новини "Турски поток" неизбежно ще стане български, пише руският вестник "Независимая газета".България е готова да приеме втората тръба от "Турски поток" и брои ...
  Новини Европейските лидери казват, че вече нямат никакви илюзии за Доналд Тръмп, в момент, когато се готвят да посрещнат американския президент за среща на върха на НАТО другата седмица. Те обаче се ...
  Новини Русия притежава най-малко шест вида оръжия, чиито възможности надхвърлят тези на най-добрите им западни аналози. Те вече се доставят във войските; предвижда се програмата да приключи до 2027 г., ...
  Новини Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters - Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията след продължили над 10 часа преговори в Брюксел, съобщиха Ройтерс и Франс ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?