26 Април 2024 г. Петък

Готов ли е светът за шотландското "да"?

2014-09-08 08:48:43

Снимка: архив, Reuters


Страните в модерния свят не се разцепват току-така – особено проспериращи като Великобритания. Но ето, че подобно развитие е възможно и то след по-малко от две седмици. На 18-ти септември шотландците гласуват на референдум дали да имат собствена държава и да се отделят от Обединеното кралство. 

Повече от година световните пазари игнорират този вот, защото всички прогнози сочат, че до отделяне няма да се стигне, посочва сп. “Икономист”. Но с наближаването на датата за гласуване преднината на тези, които искат оставане под британската корона, намалява прогресивно.

А една минимална разлика ще повдигне много въпроси и нов референдум след няколко години ще бъде неизбежен. 

В тази връзка пазарите все пак трябва да се подготвят за евентуалните последици от появата на независима Шотландия – тези дни британският паунд, например, достигна най-ниските си нива спрямо долара за последната половин година.

Една от големите въпросителни е именно каква валута биха ползвали шотландците, ако гласуват за независимост. Застъпниците за отделяне от короната настояват, че ще запазят паунда като национална валута. От Лондон обаче са категорични, че няма да допуснат това, защото Шотландия ще бъде отделна държава. От своя страна Европейският съюз най-вероятно ще поиска присъединяване към Еврозоната, каквото е условието за всяка една нова страна-членка. 

Друг сериозен въпрос е какво би станало с държавния дълг на Великобритания? Ще бъде ли преразпределен? Каква част ще остане за Шотландия?

И по двете теми има изключително много неизвестни и това би следвало да води до сериозни притеснения за глобалната икономика. Как ще се справят шотландците без помощта на Лондон в обществения сектор? И какво ще се случи с жизненоважните за целия остров приходи от шотландския петрол? Все въпроси, чиито отговори могат да предизвикат сериозни сътресения. 

Евентуално отделяне на Шотландия ще доведе и до дестабилизиране на британската политическа сцена, тъй като в настоящия парламент има 59 шотландски депутати, близо 70% от които са лейбъристи. Те ще са част от изборните листи на предстоящия идната година парламентарен вот. Но ако процесът по отделяне на Шотландия бъде започнат сега, то завършването му ще е най-рано през 2016-та година. Тоест тези депутати ще трябва да напуснат британския парламент и ще има предсрочни избори.

Как биха реагирали пазарите при евентуално “Да” на допитването за независимост на Шотландия? Според “Икономист” всички ще започнат да продават стерлинги, което ще доведе до рязко обезценяване на британската валута. Позициите на британските ценни книжа също ще отслабнат. Не е ясно обаче каква част от инвестициите ще бъдат пренасочени в шотландски държавни ценни книжа и дали самите инвеститори ще имат право на избор. 

Банковият сектор неизбежно ще е засегнат. След кризата отпреди няколко години и последвалата серия от спасителни заеми някои от най-големите британски банки са оказаха базирани в Шотландия. Дали английските вложители биха искали депозитите им да са в чуждестранни банки? Най-вероятно повечето финансови институции ще побързат да преместят седалищата си в Лондон, но този процес със сигурност няма да е плавен и лесен.

Експерти посочват, че едно “Да” на референдум ще разтресе изоснови финансовите пазари. Поне в краткосрочен план. Защото никой не е очаква подобно развитие и никой не е подготвен за него.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати