Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Януари 16
Начало arrow България arrow Защо дъждът у нас стана толкова опасен

Защо дъждът у нас стана толкова опасен

  Print E-mail
2014-09-08 08:01:58
източник: dnes.bg

Преглед на по-важните новини от България


Поредната за това лято водна стихия у нас, която този път взе три жертви, е водеща тема за днешните вестници. В анализ за "24 часа" Валери Найденов отговаря на въпроса защо дъждът стана толкова опасен. Първо - язовирите и водоемите минаха в частни ръце и се реформираха - вместо да регулират водата, те развъждат риби. Второ - дървената мафия подложи на гола сеч горите и при всеки дъжд от високото приижда нещо като цунами. Трето - поддържането на коритата на реките, дигите, канализациите се възлага на частни фирми, които се стараят да свършат минимум работа срещу максимум пари. 

И в трите случая забелязваме една и съща червена нишка - обществената дейност се приватизира, подчертава Найденов. Комбинацията от затлачени дерета и корита, лошо изпълнение на инфраструктурата, незаконни постройки, както и по-голямо количество дъжд е довела до водната драма в Бургаско, обобщава още "Труд".

"Само дъждът е причината да се случи това бедствие", категорично заявява в интервю за "Телеграф" кметът на Приморско Димитър Германов. "В рамките само на 5 часа в община Приморско са паднали 266 литра на кв. м. Това е огромно количество, което се е изсипало основно в района на селата Ясна поляна и Ново Паничарево, което пострада и най-много. Тези 266 литра на квадрат са паднали от 1 часа след полунощ до 6 часа сутринта", посочва Германов. По думите му няма скъсани язовирни стени, няма и пробойни. Единствено е имало преливане на единия язовир от през преливника.

Българската държава не може да реагира бързо и адекватно за възстановяване на щетите от природни бедствия. Това стана ясно след поредната водна стихия за тази година в петък и събота, навръх празника на Съединението, която взе три жертви и нанесе поражения в десетки населени места, коментира "Сега". Държавата ще помогне финансово на тези общини, които реагират по-бързо при описването на щетите, каза вчера служебният вътрешен министър Йордан Бакалов при посещение на някои от засегнатите места.

"Бургас в траур", е водещото заглавие за "24 часа". 21-годишната студентка Камелия Желязкова, 69-годишната Недялка Русева и 27-годишен пастир се удавиха в невиждания порой. Двете жени не успяха да се спасят от стихията в района около парк "Росенец" край Созопол. Там водата завлече коли от пътя в дере. Няколко доброволци спасяваха хората с въже от кабели.

На вътрешна страница "24 часа" продължава да разказва и за наводненията във вътрешността на страната. Край Михайлово няма язовир, но селото е сред най-пострадалите от водната стихия в област Стара Загора. Отнесени са стотици метра от ремонтираната и пусната тържествено през април жп линия на изхода на гарата в посока Стара Загора. Водата се събрала в михайловското дере от целия район и приливната вълна ударила линията към 6,20 часа в събота сутринта.

Спешно отваряне на държавния резерв и военновременните запаси заради големите наводнения в страната. Това е готово да направи веднага служебният кабинет, като опрости процедурата по освобождаването на продукти и материали, анонсира "Преса". Хиляди бедстващи се нуждаят жизненоважно от храни, лекарства, дрехи. Очаква се още тази седмица към пострадалите да тръгнат камиони с консерви, одеяла, завивки и стоки от първа необходимост.

Разкриваемостта на престъпленията спада непрекъснато през последните години, отчита във водещата си новина "Сега". От 2009 г. насам броят на разкритите случаи е намалял с почти 10 процента, става ясно от официалните статистически данни на МВР, публикувани на сайта му. През 2013 г. разкриваемостта е била малко над 37 на сто, докато пет години по-рано разследващите са стигнали до извършителите на 45,4 процента от престъпленията. 

От 2009 г. насам обаче резултатите непрекъснато се влошават. През 2010 г. са разкрити 44,3 процента, а година по-късно - 39,8 процента. За 2014 г. данни няма, но предишните отчети сочат ясна тенденция на спад.

"Показахме "Столипиново" като Столивуд и спечелихме", е заглавието над интервю в "24 часа" с кмета на Пловдив Иван Тотев. Градът спечели надпреварата за европейска столица на културата през 2019 г. "Пловдив е най-космополитният и мултирелигиозен град у нас. Затова и мотото на нашата кандидатура е "Заедно". Различните етнически групи винаги са заемали своето място в живота на града. Една дванадесета част от програмата ни предвижда събития в "Столипиново", обяснява Тотев.

Според челото на "Телеграф" старите банкноти от 10 и 20 лева с лика на Георги Димитров се продават по 50 стотинки бройката на столичния битак. В навечерието на 9 септември носталгията по символите на соца се увеличава. На Самоводската чаршия във Велико Търново извадиха бюстове на Тодор Живков, Ленин и Сталин, за които искат по 400 лева, а значките "Герой на социалистическия труд" и "Ударник на труда" вървят от 2 до 100 лева.

Лагерът "Белене" да бъде превърнат в своеобразен музей с място за поклонение 65 години след създаването му. С тази задачасе е заел италианският католически свещеник Паоло Кортези, съобщава "Монитор". Свещеникът иска да изгради първия в България музей на жертвите на комунизма. Идеята на отеца е същинският музей да бъде направен в центъра на град Белене. 

Съседният остров Персин, където някога е бил най-големият комунистически концлагер, пък свещеникът иска да бъде превърнат в парк с мемориал. Пред "Монитор" отец Паоло Кортези разказа, че идеята за изграждането на музея и мемориала му дошла преди 2 години, когато за пръв път посетил остров Персин.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?