19 Април 2024 г. Петък

Войната, в която умират войници, но уж не съществува

2014-09-06 13:28:30
Снимка: Reuters
Изпратен, както твърдят близките му, да се бие в Украйна, парашутистът Николай Козлов днес е инвалид за цял живот: подобни истории се разказват от близките на руски войници, станали жертва на една война, която така и не беше обявена и която за повечето руснаци не съществува.

Родителите на Николай Козлов се гордеели с него, когато бил изпратен в Крим, за да помогне на Русия да поеме контрол над този украински полуостров. Шест месеца по-късно той е в болница и близките му решават да проговорят.

"Баща му ми се обади вчера и ми каза, че Колка е бил ранен в Украйна и е загубил единия си крак (или и двата, не попитах)", писа на Франс прес Сергей Козлов, чичо на войника, който е малко над 20-годишен и вече е в болница.

От няколко дни в социалните мрежи има все повече свидетелства на близки на убити или на изчезнали войници. Сайтовете в интернет, които ги регистрират като www.lostivan.ru, се появиха, след като руската преса разкри, че е имало погребения на руски войници, загинали в Украйна.

Според неправителствената правозащитна организация Комитет на войнишките майки около 15 000 руски войници са били изпратени да се бият в подкрепа на проруските сепаратисти, а в момента в Украйна вероятно се намират 7000 - 8000 руски военни.

Олександър Данилюк, съветник на украинския министър на отбраната, обяви в профила си във Фейсбук, че около 2000 руски войници са били убити в Украйна.

Въпреки всичко двама от трима руснаци не вярват, че Русия е във война с Украйна, става ясно от изследване на независимия център "Левада". Впрочем, намалява броят на онези, които подкрепят войната с Киев: през юли те са били 41 процента, докато през март бяха 74 процента.

Москва изпрати много войници в Крим, преди да го присъедини през март, като отначало отричаше присъствието им там. Това отричане напомни за съветската инвазия в Афганистан през 1979 г., когато СССР в продължение на няколко месеца също отказваше да признае, че е във война с тази страна.

Но този път е по-трудно да се пази тайна, при това не само заради разкритията на някои комитети на войнишки майки, на които много се обръща внимание след войните в Чечения.

Вълната на патриотичния подем, която последва присъединяването на Крим през март, спадна, за което свидетелства и появата на страници във Фейсбук, където се иска Владимир Путин да бъде съден "за масови убийства на украинци и руснаци в сегашната война срещу Украйна".

"Не трябваше да се намесваме в работите на друга държава", съжалява Ирина Щейнман, московчанка на около 60 години, която твърди, че е готова да излезе на улицата, за да протестира срещу "братоубийствената" война. Но улиците на Москва остават празни.

В неделя петнадесет активисти застанаха поединично на различни места в руската столица. Те носеха плакати с лозунги като "Войната с Украйна е срам и престъпление!", но минувачите не им обръщаха внимание.

Според хумориста и журналист Виктор Шендерович, който беше един от тези активисти, два от трите милиона московчани са против политиката на Кремъл в Украйна, но не смеят да излязат на улиците след репресиите срещу демонстрациите през зимата на 2011 - 2012 г.

"Отношението към тази война ще се промени, тъй като хората ще осъзнаят действителността, дали заради увеличаването на цените, дали заради пролятата кръв, както чичото на този парашутист, който е загубил краката си", уверен е той.

Бащата на парашутиста обаче казва, че е горд с това, че синът му е защитил политиката на своя президент.

Синът ми е "положил клетва и е изпълнил дълга си с чест", настоява Владислав Козлов по радио "Ехото на Москва". "Няма значение какво е извършил, извършил го е добре."

"Ако войната не може да бъде спряна, тя поне трябва да бъде обявена", казва обаче журналистът Валерий Панюшкин, известен с антикремълските си позиции.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати