29 Март 2024 г. Петък

Проливните дъждове предизвикаха наводнения, вече има две жертви

2014-09-06 12:17:27
Жена на 63 години и 23-годишно момиче загинаха в наводненията, причинени от проливните дъждове край морето тази нощ.

Пороито създадоха усложнена обстановка в различни райони на страната днес. Най-пострадали са областите Бургас, Стара Загора и Хасково.

В интервю за Би Ти Ви кметът на Бургас Димитър Николов уточни, че дъждът в Бургаско вали вече повече от 12 часа и надхвърля 200 литра на кв.м.

Загиналата жена на 63 години, чието име засега не се съобщава, е била залята в колата си на пътя Бургас - Созопол, в района на Отманли. По-рано през деня властите обявиха, че има момиче в неизвестност, което е издирвано от вертолет, изпратен от МВР. 

Малко след 11ч. главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи пред БНР, че тялото на момичето е открито, също в залят от водата автомобил. За момента не се съобщават повече подробности. 

По думите на Димитър Николов най-тежко е положението в района на Ченгене скеле - половината лодки са потопени, а хижите - залети. Има бедстващи хора в няколко квартала на Бургас, като "Победа" и "Акациите", съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и уточни, че те получават помощ.

В община Приморско вече е обявено бедствено положение. Кметът на града Димитър Германов съобщи за Би Ти Ви, че обстановката силно напомня наводненията от 16 юли, когато районът пострада тежко. През нощта дъждът е достигнал 150 литра на кв.м., има скъсани мостове между населени места. В село Ново Паничарево има залети къщи. 

Пътят между Приморско и близкото село Ясна поляна е затворен, съобщи кметът. По негови данни всички хора, които се намират близо до водното бедствие, са евакуирани и в безопасност. 

Река Ропотамо прелива, съобщи "Нова телевизия". Сутринта пътят между Созопол и Синеморец беше затворен заради водата, но по обед движението беше възстановено. 

Кметът на Гълъбово Николай Тонев заяви, че ще обяви бедствено положение в района. По думите му обстановката силно се е усложнила тази сутрин между 5 и 7 часа. Той уточни, че за момента не разполага с данни за нанесените щети, но положението е тежко.Той уточни, че дъждът постепенно спира и вече опасността е предимно от това дали ще дойде приливна вълна западно от Гълъбово. 

Пред "Нова телевизия" кметът на хасковското село Бисер, където при наводнение преди две години загинаха осем души, каза, че в района на селото вали проливно от снощи.Жителите на селото са евакуирани в 5 ч. тази сутрин за всеки случай, но засега няма данни за сериозна опасност.

Много силен дъжд вали в района на Харманли, градът е залят и много райони от него са непроходими, съобщава Би Ти Ви. 

Очаква се бедствено положение да бъде обявено и в Димитровград. 

Около 11.30ч. кметът на Димитровград Иво Димов съобщи, че стената на един от язовирите край местното село Странскосе е скъсала. Жителите на селото - около 350 души,  се евакуират. "Екипи на Пожарната бяха на мястото и преди скъсването на стената и оказваха помощ на възрастни хора, чиито домове са под вода", обясни Димов, цитиран от агенция "Фокус".

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково. Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до "Лидл" – Харманли е затворен поради преливане на реката, съобгщава пресцентърът на МВР.

На територията на Стара Загора са наводнени селата Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан.

Спасителни екипи участват в преодоляването на 123 произшествия на територията на цялата страна, уточняват от МВР.

В Берковица, където реката заля къщи в предишните два дни, продължава да вали, съобщава Би Ти Ви. Кореспондентът на телевизията уточнява, че наводнението е активирало и свлачище, което усложнява ситуацията. 

Президентът Росен Плевнелиев изказа дълбоки съболезнования към близките на жертвите и увери, че където е необходимо, ще бъде насочен целият ресурс на държавата в помощ на бедстващите региони и граждани.

"Крайно време е да се вземат необходимите превантивни мерки, за да не се стига до подобни трагедии, на които сме свидетели в последните месеци", заяви президентът, цитиран от прессекретариата си.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати