18 Април 2024 г. Четвъртък

Една жертва и бедствено положение заради пороя в Приморско

2014-09-06 10:35:03

Бедствено положение е обявено в община Приморско. Река Ропорамо е преляла. Затворени са пътищата между Созопол и Приморско и Приморско и Китен. В района са разположени полицейски патрули, които спират движението и насочват водачите към най-близкото населено място.

Над 320 спасителни операции извършиха пожарникарите и спасителите за последното денонощие, съобщават от пресцентъра на МВР. Най-тежка е обстановката в района на Бургас. Към областта пътуват министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

Над 320 спасителни операции извършиха пожарникарите и спасителите за последното денонощие. Малко преди 3 часа тази сутрин е получена информация за усложняване на обстановката на територията на област Бургас. Според полученото съобщение има бедстващи хора в кварталите Победа, Акациите, Крайморие и рибарско селище Отманли между областния град и Созопол.

Спасителни екипи веднага са били изпратени на посочените адреси и са евакуирали над 20 човека. Към момента сеизвеждат хора от село Ново Паничарево, като няма данни да прелива местния язовир.

Пожарникари са открили тялото на удавена жена в автомобил в местността Ченгене. Продължават действията по издирването на още един човек.

Водната стихия е затворила пътя Веселие - Росен, общини Приморско/Созопол. Повредена е пътната инфраструктурата в района на произшествията. Към град Бургас пътуват министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково. Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до „Лидл" - Харманли е затворен поради преливане на реката.

Към 6.50 часа в село Бисер е извършена евакуация на населението, което е било оповестено с камбанен звън и сирени.

За евакуацията на село Бисер съобщи и метът на селото Златка Вълкова пред НоваТВ, като обясни, че мярката е превантивна.

Причина за евакуацията са поройните дъждове в района, които са покачили нивата на водоемите. Проливни дъждове цяла вечер, нивото на реката е доста покачено, бяха думите на кмета Вълкова.

Тя съобщи, че е направена проверка на язовир "Орешец", който се стопанисва от "Напоителни системи". Установено е, ченивото му не не е достигнало преливника.

Хората са евакуирани превантивно, като те са помолени да се преместят в по-високите части на селото. Няма наводнени къщи засега, каза Вълкова.

Припомняме, че през февруари 2012 г., след скъсване на стената на язовир "Иваново", село Бисер беше залято от огромна приливна вълна. Жертва на трагедията станаха 11 души. Десетки хора останаха без домове, защото водата разруши къщите им.

На територията на Стара Загора са наводнени селата Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан. Със заповед на директора на РДПБЗН - Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Към момента спасителни екипи участват в локализирането и ликвидирането на 123 произшествия на територията на цялата страна.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати