24 Април 2024 г. Сряда

НАТО одобри сили за бързо реагиране срещу руска заплаха

2014-09-05 16:29:56

Лидерите на страните членки на НАТО одобриха сили за бързо реагиране, които да се противопоставят на заплахи от Русия. Нито една страна от Алианса не гласува против бъдещо разширяване на НАТО.

Това заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след сесия на срещата на върха на Алианса в Уелс.

Това е ясно послание. НАТО защитава съюзниците си. И ако врагове атакуват един съюзник, това автоматично ще се приеме като атака срещу целия Алианс. Така ще можем даотговорим на всякаква заплаха, предупреди той.

Той поясни, че ще има командно и контролно присъствие в Източна Европа, подчертавайки, че ще се увеличат военните учения в района.

Ще можем, каза Расмусен, да разгръщаме няколко хиляди (около 4-5 хил.) войници в рамките на няколко дни.

На въпрос кои страни ще участват в силите за бързо реагиране, той обясни, че подробностите ще бъдат обсъдени след срещата на върха.

Все още не е решено кои държави ще приемат натовски бази с тези сили, но балтийските държави, Полша и Румъния вечеизразиха желанието си да го направят.

Press Association отбелязва, че новите сили ще бъдат водени от Великобритания и ще се базират в Полша. Група от 1000 войници и щаб ще започнат да действат от края на следващата година. Отговорността за генерирането на силите ще бъде на ротационен принцип. Още Великобритания смята да изпрати 3 500 войници за участие в маневри на НАТО от края на 2015 година. 

НАТО и преди имаше сили за бързо реагиране, но Расмусен подчерта, че новосъздадените сили ще бъдат като авангард към тях.

Ние имаме сили за бързо реагиране на НАТО. Това са мултинационални сили, които обединяват наземни, въздушни, морски и специални сили. Могат да бъдат разгърнати навсякъде по света за колективна отбрана или управление на кризи. Днес ние се споразумяхме за създаване на както аз ще го нарека авангард в рамките на нашите сили за реагиране- сили с много висока бойна готовност, които ще могат да се разгръщат за много кратък период. Този авангард ще включва няколко хиляди войници от сухопътни войски, готови да бъдат разположени в рамките на дни по въздух, море и с помощта на специални сили, обясни генералният секретар. 

Полският президент Бронислав Коморовски, който даде пресконференция съвместно с Расмусен, каза, цитиран от ИТАР-ТАСС, че в силите за бързо реагиране ще има около 5 хиляди войници.

Силите за бързо реагиране - това е тактическо формирование с голям брой войници, но също НАТО ще разположи системи, които ще позволят да се реагира още по-бързо. Това са авиационни сили, ракетни и други системи", обясни Коморовски.

Той не сподели къде ще бъдат разположени.

Расмусен бе категоричен, че страните членки на НАТО потвърждават ангажиментите си към „правилата, на които се базира системата за сигурност" в Европа, но подчерта, че те призовават Русия да спазва ангажиментите си към тази система.

Планът за готовност за действие изпраща много силно послание, че НАТО ще предприеме всички необходими стъпки да защити съюзниците си. Вие ще видите много по-видно присъствие на НАТО на Изток. Това е много ясно послание към Москва".

По думите му организацията постигна съгласие, чекиберсигурността ще бъде ключова част от военните задължения на НАТО. Кибератаките могат да заплашат стабилността на нашите страни. Те могат да причинят по-голяма вреда от конвенционална атака, смята той.

От думите на Расмусен стана ясно също, че наконференцията са били приети 16 приоритета.

По отношение на разширяването генералният секретар на НАТО каза, че ще има интензивни разговори дали да се предложи членство на Черна гора, също ще бъде отпуснат голям пакет помощ за Грузия по пътя й към членство в Алианса. Като цяло той спомена, че НАТО ще разшири партньорството с Грузия, Молдова и Йордания. Ще се предложат повече възможности на партньорски държави за работа с НАТО.

По думите му мерките за сигурност ще бъдат разширени до Либия.

Расмусен подчерта, че Полша ще бъде домакин на следващата конференция на НАТО след две години.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати