19 Април 2024 г. Петък

Валежите в Северозападна България продължават: Речните нива се вдигат, изпускат се язовири

2014-09-05 16:20:44

И през следващото денонощие ще преобладава облачно време, ще има валежи, но вече на по-малко места, съобщиха от НИМХ.

През деня по-значителни количества се очакват в северозападните райони и западната половина на Горнотракийската низина, но с тенденция на отслабване. Над североизточните райони облачността ще се разкъса и намалее и там температурите ще са най-високи. Ще духа слаб източен, в източната половина от страната умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 22° и 27°.

Над планините ще бъде облачно, дъждовно и ще прегърми. По-значителни ще са явленията в западната половина на Стара Планина, в Рила и Пирин. Ще духа умерен и силен вятър от изток-югоизток.

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно облачно и ще превалява. След пладне над северното крайбрежие облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа до умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са около 24°– 25°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

По данни на Басейновите дирекции и експлоатационните дружества в страната, към 5 септември няма преливащи язовири от комплексните и значими по приложение 1 от Закона за водите.

Водните нива се поддържат чрез работа на ВЕЦ и/или през основен изпускател. Няма данни за засегнати населени места и за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, съобщиха от МОСВ.

В областите Видин, Монтана, Враца, Габрово, Велико Търново и Търговище, вследствие падналите валежи, са повишен водните нива в речните легла. Няма данни за преливания и критични ситуации по Черноморските реки, както и за нанесени щети и засегнати населени места от вредното въздействие на водите на територията на Източнобеломорски район. Язовирите на територията са под контрол, част от тях се изпускат контролирано за поддържане на водните обеми в минимално количество и готовност за поемане на евентуален по-голям приток и се наблюдават. Притокът към тях се е увеличил и голяма част от тях са повишили нивата си, но към настоящия момент няма постъпили данни и сигнали за възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях. Няма постъпили сигнали и в Басейнова дирекция – Благоевград за аварийни ситуации по язовирните стени в района и съоръженията към тях.

Речните течения на територията на област Монтана, както и на областите Видин и Враца, вследствие падналите дъждове във водосборите на реките се наблюдава повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации.

Язовирите на територията на областите Видин, Монтана и Враца се наблюдават, няма получени сигнали в плевенската дирекция към момента за критични водни нива в язовирите.

По поречието Янтра, притоците на р. Росица в землището на с. Горна Росица, общ. Севлиево - водните нива значително се повишават, речните течения излизат на места от речните легла на деретата в регулацията на селото. Има наводнени значителен брой жилищни имоти, дворове и техническа инфраструктура.

Речните течения на територията на област Габрово, както и на областите Велико Търново и Търговище -във водосборите на реките се наблюдава повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации.

Язовирите на територията на трите области се наблюдават, няма получени сигнали за критични водни нива в язовирите.

Речните течения на територията на областите Разград, Търговище, Русе, Добрич, Силистра, Шумен и Варна - наблюдава се повишение на водните им нива, при което реките протичат в речните си легла и няма получени сигнали към момента за аварийни ситуации. Язовирите се наблюдават, няма получени сигнали към момента за критични водни нива в останалите язовири.

Останалите реки на територията на Басейнова дирекция за управление на водите дунавски район с център Плевен - наблюдава се повишение на водните им нива протичат в речните си легла. По данни на оперативните дежурни, няма получени сигнали за критични водни нива и аварийни ситуации. Няма получени сигнали за критични водни нива по язовирните стени на останалите язовири на територията на БДУВР – Плевен.

Черноморски район

Източнобеломорски район

Басейн на река Марица – наблюдава се повишен отток на река Марица по цялото протежение, по-значително при Белово, Пловдив, Първомай, Харманли, както и притоците ѝ – реките Тополница при Поибрене, Сазлийка при Гълъбово и Харманлийска при Харманли. Повечето от реките в басейна на река Марица регистрират повишение в нивата си.

Река Стрелчанска луда Яна е с повишен отток, но водите ѝ се отвеждат към язовир Пясъчник.

Басейн на река Тунджа - Река Тунджа също е с повишено ниво, по-значителни при Елхово и Павел баня. При Елхово, повишението на реката е в рамките на 34 см от вчерашния ден и днес е на 136 см, което е далеч от критичните стойности.

Басейн на река Арда - При река Арда и притоците ѝ са регистрирани завишения на отделни пунктове. По-значително е повишението при село Вехтино и Рудозем и река Върбица при Джебел.

Западнобеломорски район

Реките в поречие Струма са в състояние на ниски и средни води с тенденция към задържане или спадане на нивата спрямо предходния ден в границите от - 10 до - 1 см. Регистрирано е покачване на нивото на река Елешница при с. Ваксево с 1 см. Реките в поречие Места са в състояние на средни води. Покачване на нивото с 6 см спрямо предходния ден е регистрирано на река места при гр. Хаджидимово.

Не са постъпили данни за критични нива и аварийни ситуации по реките, както и информация за критични участъци по диги и укрепителни съоръжения. Не е постъпила информация за засегнати населени места от вредното въздействие на водите в териториалния обхват на района.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати