24 Април 2024 г. Сряда

Министър Щонов: Цената на тока ще се увеличи, но ще намерим начин да защитим хората

2014-09-05 10:38:47
Ще намерим начин да защитим хората, за които разходът за електроенергия е голям процент от техния семеен бюджет, заяви министърът на икономиката и енергетиката в служебния кабинет Васил Щонов в сутрешния блок на БНТ. Той потвърди, че увеличение на тока със сигурност ще има заради дефицита в НЕК.

"Цената на тока трябва да се увеличава плавно, не защото не е нужно тя да скочи с повече, а защото просто едно скачане не върши услуга на никого. Плавното вдигане има няколко предимства. То дава време цялата система да се подготви за по-високите цени на тока, хората да си направят планове за следващите няколко години как ще се отопляват, индустрията да се подготви за по-високите цени. Освен това дава възможност и нас да си завършим преговорите по другите мерки, за да може цялата система да се оправи", обясни Щонов.

Според него хората ще имат достатъчно време да си оправят сметките, а държавата ще защити енергийно бедните. "Тежестта на годините нехайно управление в енергетиката няма да я поеме народът, ще се поеме от цялата система по равно. Тези, които са създали тези проблеми, ще имат достатъчно време да се справят с тях, да покажат, че имат отговорност", допълни той.

По думите му има има план, който включва работата на държавните дружества и баланса в енергийната система. "Този план ще бъде предложен и обсъден с ДКЕВР, но съответно решението за цената на тока се взема от държавния регулатор. Дефицитът в системата е около 1 милиард лева на година, проблемът е, че това е 1 милиард лева на година в момента, ако не се вземат мерки, ще продължи да нараства", подчерта министърът.

"За да се покрие дефицитът, не може да стане само с една мярка, трябва да има баланс от мерки и това е, което ние обсъждаме в енергийния борд. Не може да има и бездействие, както е било досега, бездействие да се покрива този дефицит с едни така наречени кухи мерки, които не са изпълними или са атакуеми в съда, и за които не е постигнато съгласие между участниците", каза още той.

По думите му се предвиждат пет основни мерки, които включват "разговор с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия, за евентуално намаляване на задълженията, които е поела НЕК за изкупуването на тази електроенергия." "Това ще покрие част от тази "дупка" от 1 милиард лева", коментира Васил Щонов.

"НЕК е търговско дружество и отговаря за купуването и препродаването на електроенергията. Когато се появи дупка, това е отговорност на ръководството на НЕК, но НЕК е собственост на държавата", заяви министърът на икономиката и енергетиката и добави, че когато НЕК не може да се справи сама, държавата трябва да помогне.

За 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" министърът заяви, че удължаването на срока им на експлоатация е изключително важно. "Винаги трябва да се разглеждат възможностите за нови мощности и договорът с "Уестингхаус" е добра възможност. За да сме сигурни дали имаме нужда от тази мощност и дали можем да поемем риска от това 10% от БВП да бъдат вложени в една мощност, трябва казусът да бъде разискан по-подробно. Според мен за два месеца служебното правителство не може да задължи България за проект на цена милиарди долари", каза още Щонов.

За документите за "Южен поток", които снощи бяха оповестени на сайта на Министерството на икономиката, той обясни, че дават яснота за проекта. "За проекта са важни междуправителственото споразумение от 2008 г., IPC договорът за строеж, който не е влязъл в сила и в съответствие с европейското законодателство. Тръбата е транзитна и ние печелим от транзитните такси. Документът гарантиращ разходите по тръбата обаче все още не е подписан", коментира министърът.

Той подчерта също, че в момента страната разполага с достатъчен резерв за между 60 и 90 дни газ за зимата. "Поискали сме допълнителна сума от финансовото министерство, за да продължим да пълним газохранилището в Чирен", обясни той и посочи, че е важна газовата връзка с Гърция, като чрез нея България може да получава между 1.5 и 3 млрд. кубични метра газ на ден.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати