20 Април 2024 г. Събота

Икономисти: Светът ще излиза от кризата още по-бавно

2010-09-08 23:01:38
Големите развити икономики, на които разчитат производители и износители от държави като България, ще излизат от кризата значително по-бавно от очакваното досега, а централните им банки ще са принудени да държат ниски лихвите поне до последните месеци на 2011 г.

Това прогнозират мнозинството от 250 икономисти, анкетирани от агенция "Ройтерс", която разпространи резултатите в сряда. Добрата новина е, че те дават само около 20% вероятност да последва втора вълна на рецесията.

За трети пореден месец обаче разочарованието от отчетите за безработицата и производството принуждава анализаторите да коригират надолу очакванията си за възстановяване на САЩ, най-голямата икономика в света. Според тях тази година тя няма да нарасне с повече от 2.7%, а догодина - с 2.4%.

В ЕС тежестта от упоритата висока безработица от около 10%, крехкият имотен пазар и съкращенията в бюджетните разходи продължават да се усещат осезаемо. Това ще забави растежа на еврозоната и Великобритания до не повече от мизерните 0.2-0.4% на тримесечие през 2011 г. Тази година ЕС ще завърши с ръст от 1.5%, а догодина ще добави още 1.4%.

"Някои от факторите, които подсилиха растежа през второто тримесечие, се оказаха с временно действие и едва ли ще се появят отново в следващите месеци", коментира Блаус Баадер от "Сосиете женерал".

Още по-притеснително за колегите му е, че се увеличава разликата между страни като Германия и група държави като България, Гърция и Унгария, които още не са излезли от рецесията.

Данните от вчера за изненадващ спад в износа и почти нулев растеж в индустрията на Германия през юли събудиха опасенията, че основният мотор на икономиката на ЕС, изглежда, забавя оборотите.

На пръв поглед секторът на услугите изпраща добри сигнали - растежът му през август е бил най-високият от три години насам, което се разчита като "събуждане на потребителя". Но в същото време националната статистика отчете, че заплатите в Германия са се повишили с най-ниското темпо от последните 10 години.

Анализаторите са разделени в прогнозите си за безработицата, като почти половината от тях смятат, че тя още не е достигнала пика си и ще остане на ниво от средно 10.2% и през 2011 г.

Въпреки това според "Ройтерс" няма да има сериозен синдикален натиск върху правителствата, защото европейците разбират, че трябва да се намаляват бюджетни разходи. Единствената неизвестна е ще има ли взрив на протести сред младите хора, където безработицата е най-тежка.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати