25 Април 2024 г. Четвъртък

България участник в US военно учение в Западна Украйна

2014-09-03 19:26:04

САЩ и съюзниците подготвят провеждане на военни учения в Западна Украйна, близо до границата с Полша, в средата на септември. 
В съвместните учения ще участва повече от 1000 войници от САЩ и Европа, включително Украйна, съобщава RT. 

Първоначално ученията -„Бърз тризъбец" ('Rapid Trident') - бяха запланувани за средата на юли, но с оглед на значителното ескалиране на ситуацията в Югоизточна Украйна, те бяха отложени за 16-26 септември.  
Ежегодните военни маневри ще се проведат в тренировъчния полигон Яворов в град Лвов до границата на Украйна с Полша. 

Ще участват 200 американски военнослужещи и 1000 други военни от Украйна, Азербайджан, Великобритания, Канада, Грузия, Германия, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния и Испания, обявиха от американското военно командване в Европа. 

В съобщение на полското военното министерство обаче се казва, че България също ще участва в маневрите в Западна Украйна, но не се споменават Грузия и Азербайджан. 
България е редовен участник в ученията „Rapid Trident" и знамето на българската страна е на логото на програмата за военна подготовка.

На миналогодишния "Rapid Trident 2013" страната ни е участвала с механизиран взвод от военно формирование 26 400 - Благоевград.

Rapid Trident" 2014 има за цел да подкрепи регионалната стабилност и сигурност, засилване на партньорството и изковаване на доверие, докато се подобряват контактите между войските на Украйна, НАТО и партньорските държави.  Въпреки участието на много страни членки от НАТО, „Rapid Trident" не е официална програма на Алианса за военна подготовка. 

Украинско-американски учения се провеждат в Лвов от 2006 година под програмата на НАТО „Партньорство за мир", в която участва и Украйна.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати