25 Април 2024 г. Четвъртък

Ислямска държава заплашва Путин: Тронът ти вече се клати

2014-09-03 17:21:16

Снимка: YouTube


Бунтовниците от терористичната групировка Ислямска държава /ИД/ публикуваха в интернет видеозапис, в който заплашват да започнат война в Чечения и в целия Кавказ. Това съобщава арабският телевизионен канал „Ал Арабия“, цитиран от NEWSru.com. 

В съобщението се отбелязва, че бунтовниците заплашват лично президента на Русия Владимир Путин като съюзник на президента на Сирия Башар Асад, който го снабдява с оръжие и военно оборудване. 

На видеото, качено в YouTube, бунтовник седи в кабината на изтребител на военно летище в сирийската провинция Ракка, което е било превзето от ИД. 

Друг бунтовник, който седи в автомобил, казва: „Това послание е към теб, Владимир Путин, това са твоите самолети, които ти изпрати на Башар, ние с милостта на Аллах ще ги изпратим при теб, помни това“. „Ние с позволението на Аллах ще освободим Чечения и целия Кавказ!“ „Ислямска държава я има и ще я има и тя се разширява с позволението на Аллах“, казва бунтовникът, гласи преводът. 

„Твоят трон вече се разклати, под заплаха е и ще падне с нашето пристигане при теб“, казва бунтовникът, обръщайки се към Путин. „Ние вече сме на път с позволението на Аллах!“ - приключва той пламенната си реч. 

Бунтовниците заплашват също така Асад, наричайки го „свиня“, че ще „пристигнат със самолети“ при него. 

Групировката АД превзе въпросното военно летище в провинция Ракка в края на август. Тогава в ръцете на бунтовниците попаднаха тежки оръдия, танкове и самолети на сирийската армия. 

Бунтовниците от Ислямска държава започнаха настъплението си в северните и западните части на Ирак в началото на юни. На 29 юни те обявиха създаването на „ислямски халифат“ в контролираните от ИД територии на Ирак и Сирия. В началото на август САЩ обявиха, че започват операции на ВВС срещу бунтовниците от ИД. Оттогава насам американците са нанесли 124 въздушни удара по позиции на бунтовниците. В знак на отмъщение те екзекутираха американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф. 

През цялото време на въоръжения конфликт в Сирия Русия последователно подкрепя Башар Асад, включително и чрез въоръжение, пише NEWSru.com. Преди дни руският външен министър Сергей Лавров обвини западните държави в двойни стандарти. „Не може да се бориш срещу ИДИЛ /предишното название на ИД – Ислямска държава в Ирак и Леванта/ в Ирак, а в Сирия да заявяваш, че с Асад не бива да се сътрудничи“, каза той. 

Москва вече се подготвя за отразяване на подобни заплахи като тази от ИД. В руската военна доктрина ще бъдат направени промени, свързани с новите военни заплахи и опасности, възникнали след началото на събитията в Украйна, Арабската пролет и въоръжения конфликт в Сирия, заяви за РИА Новости заместник-секретарят на Съвета по сигурност на Русия Михаил Попов.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати