19 Април 2024 г. Петък

Какво ни очаква след вота на 5 октомври?

2014-09-01 18:15:27
Партиите се подготвят не само за ожесточена предизборна кампания, но и за напрегнат следизборен сблъсък, който може да продължи неопределено дълго време. Това е основното заключение в анализа за политическия август на института „Иван Хаджийски“ .

Според политолозите, ако ГЕРБ не доближи 121 депутатски мандата, мнозинство ще бъде формирано трудно и вероятно с голямо забавяне, най-вече защото партиите ще трябва да мотивират пред обществото съгласието си за коалиция.

Съществува опасност политическата криза да не се разреши с избора от 5 октомври, а да продължи нататък при всички възможни отрицателни последици за политиката на страната, финансовата стабилност и институционалния баланс, пише в анализа. 

Политолозите смятат, че пътят към властта не е толкова лесен и безпроблемен, колкото се струваше на ГЕРБ само преди месец, защото сега е принудена да минава в отбранително положение, да отхвърля критиките, че задкулисно държи властта чрез назначеното от президента служебно правителство. 

Положението на БСП също не е леко, защото все още не може да се възстанови от удара на евровота, а конгресът не постави точка на вътрешнопартийните критики и обвинения.

Социалистите са принудени да се защитават от няколко устойчиви и масово тиражирани внушения. Първото е разбирането за предизвестена много тежка загуба, второто е твърдението, че статуквото в БСП тържествува и третото е, че носи пълната отговорност за всички действия на кабинета на Пламен Орешарски. 

Анализаторите обаче смятат, че катастрофалната загуба е заплаха, която може да мобилизира червения електорат.

Всъщност според тях предизвикателство пред БСП би могло да бъде евентуално влизане на АБВ в парламента, защото тогава недоволни червени политици, които не са се ориентирали към Първанов, биха могли да се насочат натам и да застрашат статута на БСП като „голямата“ лява партия.

ДПС пък е впрегнало всичките си сили за много силно изборно представяне. На този етап две са централните послания - едното е за национално съгласие, което може да се открои на фона на предполагаемо агресивния сблъсък на другите партии в предизборния месец, а със сигурност ще има значение и при съставянето на кабинет от следващия парламент, второто е за отворените врати и вляво, и вдясно, нещо, което ДПС от месеци насам подготвяше, но сега добива официален израз.

В анализа е посочено още, че евентуално влизане на Патриотичния фронт, който обедини ВМРО и НФСБ, в парламента може да постави в нова ситуация и ГЕРБ, и ДПС от гледна точка на властовите им намерения, а може би и дори БСП.

Политолозите оценяват шансовете за влизането на формацията като голяма, защото Фронтът набира сили и се превръща в политически магнит за националистическо обединение. Редица малки формации се присъединяват към него, усетили, че избирателят ще оцени позитивно процеса на консолидация. 

В Реформаторския блок „ябълката на раздора“ е отношението към Бойко Борисов. сини“ избиратели, независимо от дълбоките различия в тяхната мотивация да гласуват, смятат политолозите.

В анализа е посочено, че назначаването на служебния кабинет сложи началото на фактическата предизборна кампания в България.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати