25 Април 2024 г. Четвъртък

Идеални листи и партии няма, но обединени може да постигнем целите, обяви Кънев

2014-09-01 10:29:28
Медийната буря след обявяването на листите на Реформаторския блок се дължи на факта, че блокът показа, че няма да е украшение в 43-ия парламент на България, написа лидерът на ДСБ Радан Кънев в блога си под заглавието "Защо листите на блока предизвикаха медийна буря и кога се кара на дълги светлини".

"Вторият въпрос изглежда излишен. На дълги се кара, когато срещу теб няма кола. Но и в още един случай - когато колите срещу теб не изключват дългите. Въпрос на самосъхранение"Противниците и опонентите ни наистина бяха повярвали, че ние сме бутиков проект на жълтите павета. Че сме интелектуалци с болонки (нищо лично към болонките и техните интелектуалци), които поради разсейване и грешка ще влязат в Народното събрание вместо в Галерията за чуждестранно изкуство."

"И ще обсъждат, леко отегчени, архитектурата на сградата, докато на Паша дере се лее бетон, фалиралата енергетика налива 200 милиона в партийни каси, Пеевски назначава в съдебната система и купува нови медии, а по кремълската "петолъчка" свалят стратегии от сайта на българското, НАТО-вско министерство на отбраната", допълва той. 

По думите му Реформаторският блок не е разнородна група интелектуалци, не е маргинален критичен кръжок, не е и дясно НПО. "Блокът е сериозно и силно обединение на всички електорално измерими десни партии извън ГЕРБ, Блокът разполага с най-добрите и преди всичко най-смелите и независими експерти по енергетика, администрация, правосъдие, икономика, външна политика в България", коментира лидерът на ДСБ.

Според него листите за изборите са показали, че блокът е готов да преодолее най-сериозния недъг на "старата десница" и изгради мост към всички независими представители на десницата в местната власт, които не са се продали на ГЕРБ, ДПС и БСП през годините. "Че може да сложи край на "етническия модел "Доган" на изолация на етническите и религиозните малцинства и да сложи началото на европейски етнически модел, при който хора с различни имена и вяра са обединени от общи ценности, допълва той. 

Кънев продължава, че Реформаторският блок е преодоля и кризата в отношенията между партиите и освен подкрепата на градската интелигенция е получил подкрепата на местната власт, на политически независимия бизнес, на дребните предприемачи, на браншови и синдикални организации. "Днешният му облик е ясна предпоставка за присъствието на истинска модерна дясна национална политическа сила във всички населени места, социални и етнически групи", пише още Радан Кънев.

По думите му само такава политическа сила може да наложи намордник на управляващите и да спре рекета върху бизнеса, да отстрани БСП за дълъг период от управлението, да отстрани ДПС от централната власт, но и да отнеме на Доган и Пеевски нелегитимните позиции в икономиката, да премахне партийната намеса в администрацията, да продължи позицията срещу навлизането на руски интереси и да започне промяната в правосъдието.

"Това е пътят, по който България трябва да тръгне, за да развива своята национална икономическа, образователна и социална стратегия. Трябва да наложим законността, за да можем да стъпим на пътя на образованието и богатството. Това е пътят, по който ДПС не искат да поемат, и затова техните медии са авангарда на атаката срещу блока", коментира лидерът на ДСБ.

"Разбирам този писък - десетилетия те караха на дълги срещу гражданите на България, срещу предприемачите, срещу независимите хора. Сега, като им присветнаха дългите насреща, викат. Не е нужно да викат. Време е да изгасят дългите, когато срещу тях има друга кола", продължава той и казва, че разбира и реакцията на мнозина приятели, които не харесват всичко в блока и мнозина в листите му.

"Мнозина ми пишат последната седмица да не забравям, че РБ е надеждата на мнозина. Никога не мога да забравя тази отговорност. Но когато надеждата е твърде слаба, тя се превръща в... утеха. Ако искаме промяна, ни е нужна победа", заключва Радан Кънев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати