19 Април 2024 г. Петък

Италианката Могерини пое европейската дипломация

2014-08-31 09:56:24
Очаквано лидерите на ЕС избраха полския премиер Доналд Туск за свой председател, а италианската външна министърка Федерика Могерини за шефка на европейската дипломация, съобщи Ван Ромпой, цитиран от БТА.

Туск, на 57 години, лидер на партията "Гражданска платформа", която е член на европейската консервативна партия, ще наследи през декември Херман ван Ромпой, който беше първият постоянен председател на ЕС - стратегически пост, имащ за задача да координира работата на държавните и правителствените ръководители и да представлява ЕС в чужбина. Неговата номинация е сериозно предупреждение към Русия, тъй като Полша, бивша страна от комунистическия блок, е сред страните членки на ЕС, които заемат твърда позиция по отношение на Москва още от началото на украинската криза, посочва Франс прес. Полша не е член на еврозоната.

Г-жа Могерини, на 41 години, е от Демократическата партия на Италия, член на европейското социалистическо семейство. След съкрушителната победа на Демократическата партия на европейските избори премиерът на Италия Матео Ренци предложи Могерини да замени през ноември британката Катрин Аштън на поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. 

След визита в Русия и среща с Владимир Путин в разгара на украинската криза Могерини си навлече критики от редица европейски страни, че е твърде проруски настроена, припомня АФП.

По-рано през деня лидерите на социалдемократическите партии в Европа, които се срещнаха днес в Париж преди среща на върха на ЕС в Брюксел, декларираха подкрепата си за кандидатурата на италианката Федерика Могерини за поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, заяви германският вицеканцлер Зигмар Габриел, цитиран от Франс прес.

Председателстващият срещата, френският президент Франсоа Оланд каза, че силно се надява Могерини да бъде одобрена за поста по-късно днес на срещата в Брюксел, предаде Ройтерс.

Лидерите на Европейската народна партия, водещата политическа сила в ЕС, подкрепиха днес кандидатурата на полския премиер Доналд Туск за поста на председател на Европейския съвет.

Самият Туск отказа да коментира след срещата на ЕНП дали разчита на подкрепа за водещия европейски пост и от страна на лидерите на страните членки на ЕС.

Досега постът на председател на Европейския съвет се заемашеот Херман ван Ромпой.

По-късно през деня стана ясно, че лидерите на страните членки на ЕС, които заседават в Брюксел, няма да утвърждават кандидати за комисари в новия състав на Европейската комисия. Новината беше съобщена от европейски дипломатически източник, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Това няма да се случи по две причини. На първо място, и досега Белгия не е представила свой кандидат. На второ място, в списъка на кандидатите, издигнати от страните от ЕС, жените са недостатъчни, което може да предизвика възражения от Европейския парламент", е казал източникът.

Срещата ще продължи с обсъждането на допълнителните санкции срещу Русия заради ескалиралата в Украйна криза.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати