26 Април 2024 г. Петък

Млади мюсюлманки отиват на "секс джихад" в Сирия и Ирак

2014-08-29 10:34:50
Млади мюсюлманки от Австралия, Малайзия и дори Великобритания заминават за Сирия и Ирак на „секс джихад“ - да осигуряват „сексуалния комфорт“ и да поддържат духа на джихадистите от Ислямска държава. 

Позовавайки се служител на разузнаването, изданието The Malaysian Insider съобщава, че няколко малайзийки на възраст от 30 до 50 години вече са били на подобно пътешествие в качеството си на „секс доброволки“ на териториите, контролирани от Ислямска държава. Заедно с тях там са били и няколко жени сунити от Австралия и Великобритания. 

По данни на разузнаването през юни 2014 г. групировката Ислямска държава е издала фетва, която освен задължителна военна служба за мъжете предвижда и сексуални задължения за неомъжените мюсюлманки. 

Британското разузнаване е потвърдило, че сред стотиците британци, сражаващи се на страната на джихадистите, има и жени, много от които предпочитат да не държат в ръце оръжие. 

Самото понятие „секс джихад“ ("джихад ал никах") се появи сравнително наскоро – през 2013 г., когато лидерите на екстремистите призоваха момичетата сунити да отиват в Сирия и предоставяйки интимни услуги, да подкрепят бунтовниците в името на борбата с неверниците и срещу режима на Башар Асад, пише NEWSru.com. 

В издадените фетви дори се цитира Коранът, в който се говори за понятие като „временен брак“ - мута. Мута се сключва за срок от един ден до 99 години. Докато е временно омъжена, жената има статут на пълноценна съпруга, но има и съответните задължения. 

Критиците наричат мута узаконена проституция поради възможността за мъжете „да бъдат женени“ само за ден или дори и по-малко и необходимостта да се плаща на временната жена за секс. 

Жените обаче подкрепят бунтовниците от Ислямска държава не само със секс. Групировката създаде специална женска бригада „Ал Ханса“, която носи името на знаменита древнорабска поетеса. 

Сред задълженията на жените от тази бригада е патрулиране по улиците на градовете, за да следят жените да спазват нормите на шериата. Те ходят често с оръжие, спират и разпитват жените, появили се на улицата сами, без да са придружени от мъж, проверяват дали мъжете, съпровождащи жени, са техни роднини и дали дрехите на жените отговарят на изискванията на Ислямска държава. 

Освен това жените от „Ал Ханса“ вербуват мюсюлмански момичета за бракове с бунтовниците, тъй като за създаване на здрава общност от единомишленици на Ислямска държава им трябват семейства – бунтовниците трябва да остават в региона, да имат деца, а съпругите трябва да подкрепят мъжете си в стремежа им да участват в джихада, както и да възпитават децата в ислямистката идеология, посочва „Гласът на Америка“. 

Затова групировката „Ислямска държава“ активно пропагандира в медиите идеята за сестринската солидарност. Те създават групи за подкрепа, в които жените си обменят рецепти, общуват, наставляват новите членове, дават съвети как безпрепятствено да се стигне до Сирия и Ирак. Същите жени играят ролята на посредници в социалните мрежи, вербувайки момичета за „секс джихад“.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати