29 Март 2024 г. Петък

Финансовите катаклизми са само в главите на ГЕРБ, убедени БСП

2014-08-27 13:12:44

Няма причина за финансов колапс и ликвидна криза в страната. Финансовите катаклизми са само в главите на ГЕРБ и на служебното правителство. Това гласи категоричната позиция на БСП по отношение на парите в държавата. Социалистите свикаха пресконференция, на която отговориха с цифри на притесненията и желанията на партията на Бойко Борисов за поемането на нов държавен дълг с цел покриване на разходите ни.

Припомняме, че ГЕРБ реши задачата на направи финансов анализ на хазната ни и отсече, че за да не изпадне в ликвидна криза до края на настоящата година ни трябват 4,5 млрд. лева, а до края на следващата 2015 година - 6 млрд. лева. 
„Аз вече им загубих края на тези пари. Всеки ден летят някакви милиарди над Витоша, над Родопите, от някакви експерти, които са световно неизвестни", отбеляза социалистът Румен Гечев.

Депутатът от 42-ото Народно събрание затвърди, че не се налагат никакви заеми за България, а пропагандата на ГЕРБ от тяхна страна е открита и се лъже нагло без обяснение.

За да мотивира думите си, Гечев обърна поглед към финансовата история, а именно, че при поемането на власттакабинетът „Борисов" е намерил 8,2 млрд. лева фискален резерв.

„Бели пари за черни дни", изтъкна социалистът и продължи с припомнянето - „Борисов ни остави 3,7 млрд. лева фискален резерв и отделно направи нещо нечувано, като взе 1,4 млрд. лева от здравните вноски на българите, смени табелката на резерва, сложи ги в общия кюп и ги похарчи".

БСП се отчетоха, че самите те са предали на служебното правителство на проф. Георги Близнашки фискален резерв в размер малко над 8 млрд. лева и са договорили от Европейската комисия осребряването на фактури за 700 млн. лева. „ГЕРБ не се отказа от опита за финансова дестабилизация на страната", нападна основните си противници още Гечев.

„На каква база членовете на ГЕРБ правят тези изводи, като не спират да внушават страх от финансов колапс?", попита и водачът на листата на БСП в Пловдив за предстоящите избори Георги Търновалийски и отбеляза, че всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти.

„Няма нищо притеснително до степен да търсим поемане на дълг до 6 млрд. лева", заяви социалистът и припомни на ГЕРБ, че този призив няма как да бъде изпълнен от служебното правителството, защото в момента няма действащ парламент.

„Червеният" Търновалийски посочи и конкретни данни от изпълнението на бюджета за 2014 година към края на юли, а именно, че изпълнението на разходите е в порядъка на 55,3%, което е нормално. Изпълнението на приходите пък е 54,3%.

При планираните приходи, БСП признава, че има изоставане, което се вижда най-вече в Агенция „Митници". „Дългът на страната ни в момента е здравословен", се включи в коментара и социалистът Петър Кънев.

БСП заподозряха за пореден път, че служебният кабинет „Близнашки" се подготвя да управлява по-дълго. „Да правиш програма за бюджет 2015 година, означава, че това правителство се кани да управлява до края на 2015 година. Ако е така да се каже и да не ходим на избори", посочи още Кънев.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати