Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Ноем 27
Начало arrow Икономика arrow Европа да се раздели с еврото, ако иска да продължи напред

Европа да се раздели с еврото, ако иска да продължи напред

  Print E-mail
2014-08-24 07:36:17
източник: money.bg

Икономическият елит на света в лицето на носителите на Нобелови награди по икономика се съмнява в успеха на еврото за в бъдеще. Дори нещо повече - някои от лауреатите виждат именно в еврото корена на проблемите на европейската икономика и че само неговото премахване може да я задвижи отново.

„Не мога да си представя реално икономическо развитие с еврото", казва Джеймс Мирлес, преподавател по политикономия в Кеймбридж. Според него разходите за запазването на общ валутен съюз във времето ще изпреварят значително разходите при евентуално разделяне.

Темата за еврото е една от водещите на годишната среща на лауреатите на Нобелова награда за икономика. Учените се фокусираха най-вече върху проблемите на заетостта в държавите-членки на еврозоната. Според тях - високата безработица в страни като Испания, Италия и Франция се дължи именно на еврото."Много хора се аргументират, че при разрушаване на еврото банковата система ще рухне и с това щетите ще бъдат огромни. Те обаче забравят, че при калкулацията с оставането на валутата трябва да бъдат включени и загубите от безработицата", казва Мирлес.

Самата Ангела Меркел, която също присъства на семинара и държа реч, говори за подобрения на валутната общност. Според Мирлес Европа години наред е живяла добре и без евро. „С еврото няма да има равенство на трудовия пазар в Европа", заключава той.

Какво има предвид може да се види от статистиката за безработицата в страните от еврозоната. Разликата е драстична - докато в Германия тя е едва 6.7 процента, без работа в Италия са над 12 процента от хората.

В Испания дори всеки четвърти. При младежката безработица ситуацията е още по-драстична. В Италия тя е 44 процента, в Испания минава 50 процента. „Младите испанци и италианци, които сега заради рецесията не могат да си намерят работа, ще чувстват десетилетия последствията", казва Петер Диаманд, преподавател в шатскя MIT.

Именно първите години са решаващи за бъдещата кариера на всеки млад човек. Когато този важен опит бъде пропуснат заради безработицата, едно цяло поколение е заплашено от дългогодишна стагнация. А Европа трябва да се противопостави на това.

В този контекст думите на Кристофър Симс, преподавател по парична политика в Принстън, не звучат толкова драстично. „Ако бях политически съветник в Гърция, Португалия или Испания, щях да посъветвам тези страни да подготвят планове за напускане на еврозоната", казва носителят на Нобелова награда от 2011 година.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за ...
  Новини Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследване ...
  Новини От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската стокова ...
  Новини Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес ...
  Новини Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутрешния ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?