25 Април 2024 г. Четвъртък

Кой срещу кого на изборите

2014-08-22 14:20:05
До началото на кампанията за предсрочните парламентарни избори остават две седмици, а партийните централи трескаво редят кандидатите си за тях. Желание да участват в изборите на 5 октомври изявиха 20 партии и 7 коалиции, които включват в себе си далеч над 20 партии (само в съюза около БСП са 13 формации).

Засега интригата е в няколко лидерски двубоя

Председателите на двете най-големи формации ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Михаил Миков, са един един срещу друг в софийския 25-ти избирателен район. Възможно е там да им опонират водачът на "Атака" Волен Сидеров и Меглена Кунева (Движение България на гражданите) от Реформаторския блок.

Реформаторите може да издигнат там отново бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски. Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви, че ще заложи на софиянец - най-вероятно заместника му Росен Петров. АБВ пък ще разчита на зам.-председателя си и бивш евродепутат Ивайло Калфин. "Патриотичният фронт" около Националния фронт за спасение на България и ВМРО вероятно ще излъчи Красимир Каракачанов за водач.

Борисов и Кунева е възможно да се срещнат и в Пловдив-град. Там със сигурност ще бъде Николай Бареков, който отдавна обяви, че ще води партията си в родния си град. БСП издигна бившия зам.-кмет и бивш зам.-финансов министър Георги Търновалийски, а АБВ на Георги Първанов ще участва с бившия ректор на УНСС Борислав Борисов, втори в листата ще е бившият главен секретар на МВР по времето на Румен Петков - ген. Валентин Петров.

В района с най-много депутати (16) - 23-ти софийски, е възможно Реформаторите да излязат с лидера на СДС Божидар Лукарски. Срещу него ГЕРБ ще играе с бившия транспортен министър Ивайло Московски, а БСП - с Жельо Бойчев. И двамата бяха водачи на листите на изборите през 2013 г. Вероятно е сега "Атака" отново да лансира Деница Гаджева.

В 24-ти софийски избирателен район, където най-активна е традиционната десница, Реформаторите може да излъчат зам.-председателя на ДСБ Петър Москов. БСП ще участва с една от най-силните си фигури - актьорът Стефан Данаилов. ГЕРБ пък може да заложи на зам.-председателя на парламентарната си група в два поредни мандата Димитър Главчев. АБВ и тук лансират бившия ректор на УНСС Борисов.

Интересно състезание се очертава във Варна

Там БСП за първи път ще участва с бившия военен министър Ангел Найденов начело на листата. Найденов досега е избиран за депутат от Хасково и Перник, не познава добре структурата и не е ясно дали ще успее да консолидира около себе си противниците Борислав Гуцанов и Красимир Янков. В морския град ГЕРБ може да издигне бившия регионален министър Лиляна Павлова, но ако се вземе решение освен Борисов друг да не е водач в два района, възможно е първото място да е за бившия командир на Военноморските сили вицеадмирал Пламен Манушев. Реформаторите пък пак ще участват с лидера на ДСБ Радан Кънев. Възможно е Волен Сидеров също да поведе листата във Варна, както беше през 2013 г. Очаква се ДПС отново да повери първото място там на Йордан Цонев.

В Бургас ГЕРБ пак ще разчита на бившия зам.-министър на околната среда Ивелина Василева да поведе листата. Срещу нея БСП ще играе с непартийния Петър Кънев, вицепрезидент на КРИБ, чието членство е замразил и собственик на печатница "Демакс". В най-силния за "Патриотичния фронт" район на миналите избори "Атака" заложи на зам.-председателя си Десислав Чуколов, който сега може да повтори. АБВ номинира бившия началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов. Фронтът вероятно ще излъчи отново Валери Симеонов.

В проблемния за БСП Благоевградски регион, където почти сигурно първи ще бъде бившият външен министър Кристиан Вигенин, ГЕРБ отново залага на зам.-председателя си Цветан Цветанов. ДПС пък ще играе с бившия зам.-председател на парламента Алиосман Имамов. АБВ лансира певицата Николина Чакърдъкова.

В смесените райони не се очаква изненада 

и опити на големите партии да разбъркат сметките на ДПС. Лидерът на Движението Лютви Местан очаквано ще бъде първи в листите в Кърджали и Хасково. В смятания за "бастиона на Доган" БСП ще играе отново с местния си председател Милко Багдасаров, а ГЕРБ - с Цвета Караянчева, както беше и през 2013 г. В Хасково левицата ще издигне бившия зам.-министър на околната среда Чавдар Георгиев, а ГЕРБ - Делян Добрев, бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов".

В Пазарджик срещу вероятния водач на ДПС Делян Пеевски (за трети път) БСП пуска Янаки Стоилов. ГЕРБ може този път да заложи на Гинче Караминова, която се бори за трети депутатски мандат. Миналата година първи в листата на ГЕРБ беше Дончо Баксанов - областен управител при управлението на Борисов. АБВ пък залага на д-р Стайко Спиридонов.

Ако ДПС излъчи Пеевски и в Стара Загора, както беше през 2013 г., срещу него отново ще се изправи Лиляна Павлова (ГЕРБ). От БСП първи ще е бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев, който като кандидат за лидер на БСП беше обвиняван във връзки с Пеевски.

В Търговище БСП издигна Явор Куюмджиев за водач на листата, ДПС - Тунчер Кърджалиев, ГЕРБ също ще повтори водача си Дарин Димитров. Възможно е Реформаторите да посочат Касим Дал, а АБВ - Ивайло Русчев.

В Разград ДПС се очаква отново да издигне бившия социален министър Хасан Адемов, ако се чуства добре здравословно. БСП лансира областния управител Стоян Ненчев, ГЕРБ - Валентин Василев (бивш баскетболист и депутат сега), а АБВ - Пламен Томов. България без цензура пък се очаква да заложи на Димитър Аврамов, бивш депутат от "Атака".

В Силистра се очаква първото място в листата за ДПС отново да е за Рамадан Аталай, ГЕРБ играе с бившия здравен министър Десислава Атанасова, а БСП - с Антон Кутев. В Смолян пък първа в листата на БСП ще е Дора Янкова, ГЕРБ пак участва с Даниела Дариткова, а ДПС - с Мустафа Карадайъ

Бивши кметове и бивши министри

В Плевен ще бъде трудно за БСП, след като една от силните й фигури в близкото минало - Румен Петков (бивш кмет на Плевен), ще участва отново в изборите, но този път като водач на листата на АБВ. Там БСП пуска бившия вицепремиер в кабинета "Виденов", известен с прозвището "поразяващата уста" Румен Гечев. В ГЕРБ отново първа ще е бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева. Реформаторите може да заложат там на дългогодишния бивш кмет Найден Зеленогорски.

В традиционния за Миков Видински район, откъдето е избиран за депутат пет пъти, срещу него отново ще се изправи Владимир Тошев от ГЕРБ, както и Иван Иванов от АБВ.

Във Велико Търново ГЕРБ пак номинира на първото място Цветан Цветанов, а срещу него ще е хасан Хаджихасан от ДПС и Мариана Бояджиева от БСП. Във Враца Георги Божинов (БСП) се завръща начело на листата срещу Тотю Младенов от ГЕРБ и Камен Костадинов (ДПС). АБВ пък лансира Петър Стоянов.

В Пловдив - област БСП ще участва със зам.-председателя си по организационните въпроси Димитър Дъбов, а ГЕРБ залага на бившия областен управител Здравко Димитров. АБВ пък пуска ген Валентин Петров.

В Перник АБВ излъчва кмета Росица Янакиева, докато БСП лансира Валери Жаблянов. Възможно е ГЕРБ този път да повери първото място на областния координатор на ГЕРБ Вяра Церовска или на досегашния депутат Ирена Соколова.

Очаквани двубои

Без особени промени изглеждат и основните играчи в листите в Русе. Пламен Нунев пак ще е първи в ГЕРБ, Ферихан Ахмедова има най-много номинации за водач на листата на ДПС, а Реформаторите може отново да лансират Меглена Кунева. БСП пък издигна ректора на Русенския университет Христо Белоев.

В Добрич един срещу друг ще са Румен Иванов (ГЕРБ) и Светла Бъчварова (БСП), в Кюстендил - Мая Манолова (БСП) и Кирил Калфин (ГЕРБ), в Сливен - Десислава Терзиева (ГЕРБ) и Таско Ерменков (Сливен), в Монтана - Емил Райнов (БСП) срещу Златко Тодоров (ГЕРБ), а АБВ издига Емил Константинов (бивш местен лидер на БСП)

В София-област БСП издига Корнелия Нинова, а ДПС е възможно отново да заложи на Емил Иванов (областен управител на софийска област сега). ГЕРБ вероятно ще излъчи Ивайло Московски, а ББЦ ще заложи на Светлин Танчев.

В Шумен БСП постави на първо място в листата Иван Иванов, очаква се ГЕРБ отново да заложи на Любомир Христов. В Ямбол БСП лансира Атанас Мерджанов срещу Михо Михов от АБВ. В Ловеч Димитър Горов (БСП) ще е срещу Кирил Цочев от АБВ и вероятно Корнелия Маринова от ГЕРБ.

В Габрово БСП вероятно ще участва с областния управител Николай Григоров, след тежката катастрофа на Йордан Стойков. В ГЕРБ най-много номинации има областният координатор и бивш депутат Цветомир Михов.

Срокът за регистрация на кандидатите е до 2 септември.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати