28 Март 2024 г. Четвъртък

Руската хуманитарна помощ тръгна към Луганск

2014-08-22 13:44:12

Снимка: БТА


Русия реши да действа, изпращайки автоколоната си с хуманитарна помощ за Източна Украйна към Луганск, без повече да чака, обяви руското министерство на външните работи в изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Дадени са всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на хуманитарния конвой. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) официално призна наличието на такива гаранции. Маршрутите за доставка са известни и проверени от мисията на МКЧК. Документите са оформени. Товарите отдавна са готови за проверка от украинските граничари и митничари, които вече от седмица се намират на ГКПП "Донецк" в руската Ростовска област", се казва в декларацията.

"За това знаят и в онези столици, където неуморно демонстрират "повишена загриженост" от положението в Югоизточна Украйна. Поставянето на все нови и нови изкуствени изисквания и предлози вече се превърна в издевателство", подчертава руското дипломатическо ведомство.

"Не можем повече да търпим подобен произвол, откровени лъжи и неспособност за договаряне. Всички предлози за отлагане на доставката на помощи на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани" и затова руската страна е взела решение на действа. Хуманитарният конвой тръгва към Луганск, се казва в декларацията.

"Ние сме готови колоната да бъде съпроводена от сътрудници на МКЧК, както и за тяхното участие в разпределянето на помощта", отбелязва руското МВнР. Изразява се увереност, че в акцията ще могат да участват и представители на Руския Червен кръст.

Според кореспондент на ИТАР-ТАСС на място първият конвой от 32 камиона вече е от украинската страна на границата, на ГКПП "Изварино".

Очевидец на границата обаче твърди, цитиран от Ройтерс, че челните камиони на хуманитарната колона, които са паркирали в ничията земя между руските и украинските гранични пунктове, са запалили двигателите си, но още не са потеглили. Според агенцията руската декларация е предупреждение към евентуални опити да се препятства движението на конвоя при навлизането му на украинска територия.

Руските митничари са пристъпили към проверката на втората част от руския хуманитарен конвой на границата, която се състои от 34 камиона, предаде още ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на руската митническа агенция.

Малко по-късно, позовавайки се на очевидци, Ройтерс съобщи, че първите камиони от руския хуманитарен конвой за Източна Украйна навлязоха в страната по посока на град Луганск, придружени от малка група проруски сепаратисти.

Камионите се придвижват без ескорт на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), допълва ДПА.

По този начин Русия игнорира искането на украинското правителство, посочва БТА.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати