19 Април 2024 г. Петък

Миков регистрира коалиция "БСП-Лява България" за предсрочните парламентарни избори

2014-08-20 17:48:02

Снимка: архив Булфото


БСП отива на предсрочните избори, както обеща - в Коалиция „БСП-Лява България“. Лидерът на соцпартията и на коалицията Михаил Миков подаде в ЦИК документите на левицата за вота на 5 октомври. Соцлидерът Михаил Миков обяви, че се надява на толкова на брой депутати, че да може коалицията да представлява лява България и да бъде силен фактор във вземането на решения в НС.

Миков обяви подкрепата си за Кристиан Вигенин за водач на червената листа в Благоевград. Макар местната структура да посрещна номинацията на нож и да предпочита Корнелия Нинова, председателят на БСП отсече, че решенията за водачите се вземат в Националния съвет, а не в „квазисъстезания“ в една или друга област.

Той уточни, че на много места няма единни решения и затова има органи, които вземат решенията с мнозинство. Миков призна, че в момента има опит за вътрешнопартийни борби, които се отразяват зле на крайния резултат на левицата, но според него има и разбиране това да бъде преодоляно.

„БСП е национална партия и националните органи имат своите отговорности. Всеки по места, който смята, че има своята малка правда на общината, на малкия регион, трябва да си спомни за какво е в БСП“, настоя той. Миков подчерта, че не бива вътрешнопартийното състезание да се превръща в другарска битка за разпределяне на места.

Според него напрежение има не само в Благоевград, а в центъра и на много места. Миков даде и рецепта за преодоляване на напрежението – с крайно решение, което ще се вземе от Националния съвет. На този съвет той ще настоява Вигенин да оглави листата в Благоевград, но не уточни кога ще бъде съветът.

Първи обявихме водачите си, другите партии ги държат по чекмеджетата, похвали се председателят на БСП.

Миков каза още, че на изборите „всеки ще разчита на нещо“, но призова да се видят резултатите.

„Аз разчитам на това, че ще имаме доверие да реализираме силно представителство на по-голямата част от българските граждани“, отсече той.

Соцлидерът заяви още, че коалицията е ново равнище на обединение на лявото в България. Има нови социалдемократически, комунистически формации. Обединението на левицата е част от обединението на България, което хората очакват за една друга лява България, смята той.

Миков не уточни колко подписа са внесени за регистрацията на коалицията в ЦИК. „Не искам да се състезаваме по подписи, по-добре да се състезаваме с брой бюлетини, коментира той.

Председателят на БСП искал партията да стане автентичен носител, заедно с коалиционните си партньори, на левите очаквания на България. Според него българите очакват повече справедливост за работниците по отношение на заплащането, повече справедливост за малкия и средния бизнес при обществените поръчки, повече справедливост за пенсионерите, когато отидат в болница или се наредят на опашката за лекарства.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати