16 Април 2024 г. Вторник

Губим по 400 млн. лв. на месец, ако спрат доставките на природен газ

2014-08-20 17:40:19

Снимка: архив, Ройтерс


България ще губи всеки месец по 400 млн. лева, ако се стигне до спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Това е заявила вицепремиерът Екатерина Захариева на срещата с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в Брюксел, в която участва и енергийният министър Васил Щонов.

Основни теми на разговора са били стабилизирането на енергийния сектор в България и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти, но са обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на газ, съобщиха от правителствената пресслужба.
Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той е уверил нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев, и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата. Захариева е изтъкнала, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.

Относно проекта „Южен поток” българската страна е потвърдила позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер е приветствал това решение и е заявил, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС.

Той още веднъж подчертал, че ЕС не е против „Южен поток”, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер е поканил български експерти за разговори в дирекция „Енергетика” за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата еврокомисарят е заявил пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и е поканил български експерти за разговори в ЕК за намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор „Енергетика”.

Вицепремиерът Захариева е подчертала необходимостта от спешни реформи, които служебното правителство има политическа воля да продължи.

Двете страни са се обединили около мнението, че цялостният анализ на сектора, направен от експерти на ЕК и Световната банка миналата година, е добра основа, върху която да се изработи план за действие за стабилизирането му.

Двете страни са убедени и в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати