23 Април 2024 г. Вторник

И служебният кабинет кадрува на тъмно, лекарите отново протестират, Илко Семерджиев оглави коалиция "Десните"...

2014-08-20 09:13:23

Кадруването на служебния кабинет и сред актуалните теми на вестниците в сряда.

„Областните управители на Стара Загора, Варна и Перник ще бъдат освободени на днешното заседание на Министерски съвет, съобщи правителствената информационна служба. Миналата седмица министрите смениха губернаторите на Благоевград, Пловдив, Монтана, Русе и Плевен.
Начело на областната администрация в Стара Загора застава адвокат Димитринка Петрунова. Тя заменя Живка Аладжова, която е член на Общинския съвет на БСП - Стара Загора от 2002 година насам.
Аладжова беше обвинена от опозицията в града, че бави прехвърлянето на терена на бившите Артилерийските казарми на общината, с което застрашава реализацията на проект за 5 млн.лв.
Адвокат Стоян Пасев пък е новият областен управител на Варна. Той ще поеме поста от Иван Великов от БСП. За Пасев пък се появиха информации, че е кандидатура на АБВ на Георги Първанов. През 2007 г. Пасев се бореше за кмет на район "Одесос" от партията ПД "Социалдемократи", която е част от проекта АБВ.
Председателят на Пернишката търговско-промишлена палата Бойка Петрова пък ще е новият областен управител на Перник. Тя ще замени арх. Михаил Михайлов..." - в. „Дневник".

„Поредно правителство предпочете да назначава съветници потайно, макар че имената им следва да са публични поне по два закона. Вчера от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Георги Близнашки е назначил двама нови членове на политическия си кабинет. Близнашки ще черпи експертиза в областта на образованието и религията от специалиста по християнска философия и активен участник в протестите проф. Калин Янакиев. За спорта премиерът ще се съветва с тенис звездата Мануела Малеева. Мануела Малеева от години живее в Швейцария, не е ясно кога и за колко дълго възнамерява да се върне в България. Една от сестрите Малееви - Магдалена, подкрепяше протестите на ранобудните студенти.
Вчера не стана ясно колко общо съветници смята да назначи служебният премиер Близнашки. Въпреки краткия мандат, липсата на работещ парламент и ограничените възможности Близнашки реши да завиши броя на членовете на политическия кабинет от 16 на 20. Докога ще текат тези назначения, няма информация, нито пък някой аргументира защо са необходими на служебен премиер допълнителни съветници по спорт и религии.
За пореден път обявяването на имената на висши съветници се оказва непосилно за правителството. Въпреки уверенията на пресслужбата на МС, че ще се търси максимална прозрачност, на сайта на правителството до момента няма никаква информация за съветниците на премиера и вицепремиерите..." - в. „Сега".

Трагичният инцидент с асансьор в София, които предизвика проверки за състоянието на асансьорите в страната, е сред водещите теми на всекидневниците.

„46-годишната Цветелина Радунчева загина, а Мария Ваклинова Игнатова (41 г.) е в кома, след като пропаднаха с асансьор от 9-ия етаж на жилищна сграда в София.
Причината е скъсване на двете въжета, каза шефът на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор Стефан Цанков часове след инцидента.
Според него това е станало след некачествен ремонт. Ролката е била за 4 въжета, монтирани са две и то така, че те са се търкали в двата края.
Двете жени тръгват за работа малко преди 9 ч вчера сутринта от домовете си. Качват се в асансьора в блок 115 на бул. "Цариградско шосе", чийто вход е откъм ул. "Академик Георги Бончев". Близо е до кръговото движение на 4-и километър.
Асансьорът пада и двете се озовават в шахтата на мазето. Радунчева загива на място. Тялото е откарано в Съдебна медицина...
Друг е въпросът защо клиновете, които трябва да закрепят кабината при скъсване, не са сработили, каза Цанков. В момента обаче това не можело да бъде установено. Имало практика фирми да блокират клиновете, за да ходят по-рядко да освобождават заседнали кабини...
С вързани ръце сме, още от началото на годината сме дали промени в законодателството, но досега те не са приети, твърди Цанков. Днес той ще се срещне с вицепремиера Екатерина Захариева. В момента глобите били от 200 до 500 лв., което не плашело никого. Трябвало да станат минимум 2000 лв. Агенцията предлага и да се въведе лимит до 500 асансьора, които да се поддържат от 1 техник. Както "24 часа" писа, сега няма ограничение и 72-годишен дядо отговарял за 5200 асансьора..." - в. „24 часа".

„Вицепремиерът Екатерина Захриева разпореди извънредна проверка на всички асансьори в страната.
Тя трябва да започне още днес, за да се гарантира сигурността при тяхната експлоатация. В момента инспектори от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, чийто принципал е Министерството на икономиката и енергетиката, изясняват на място причините, довели до нещастния случай на бул. Цариградско шосе в София, съобщава Нова тв.
При инцидента пропадна асансьор, който полетя надолу от 9-ия етаж. Загина 46-годишната  Цветелина Радунчева, а друга жена е в тежко състояние.
По данни на Българската асансьорна асоциация в България има около 120 000 асансьора, около 80 000 от които са за неотложен ремонт, трябва да бъдат подменени и модернизирани или спрени, информира БГНЕС
Данните са от 2012 г., след което не е изнасяна обновена информация.
От миналата година съществува специална наредба, посочваща нови изисквания за техническото състояние на асансьорите. Едно от изискванията е и поставянето на телефон със SIM карта с постоянна връзка с фирмата, която обслужва съоръжението при аварии. Такива устройства трябва да се сложат в около 100 000 асансьора.
Парите за осъвременяване на съоръженията ще се поемат от тези, които ги ползват..." - в. „Труд".

„Никой не пое вината за поредния трагичен инцидент с асансьор
Контролната агенция прехвърли вината върху "либералните" закони, фирмите заподозряха номер на конкуренти, а кабинетът нареди проверка на всички съоръжения в страната
Трагичното състояние на асансьорите у нас и пълното безхаберие на институциите, които трябва да ги контролират, доведоха до поредния инцидент в София. 46-годишна жена загина, а друга бе тежко ранена, след като асансьор пропадна от деветия етаж на жилищен блок на бул. "Цариградско шосе" в столицата...
В последвалите обяснения никоя от службите, които трябва да контролират асансьорните фирми, не пое вина за случилото се и отново се оправдаха с лоши закони. На виновната фирма дори няма бъде отнет лицензът...
"Инцидентът е причинен от компилация от отговорности", обясни шефът на Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков. Именно подопечната му служба трябва да следи фирмите за надзор и поддръжка и да дава лицензи на всички в бранша. От думите на Цанков обаче излезе, че държавата няма почти никакви реални правомощия, а единствено дава лицензи на "куцо, гърбаво и сакато само защото отговаря на изискванията на закона". Според него въпреки смъртния случай агенцията не може да отнеме лиценза на фирмата, която отговаря за състоянието на съоръжението, а може само да й напише акт. На въпрос на "Сега" дали, докато тече разследването, тази фирма ще продължи да поддържа асансьори, Цанков отговори, че "щели да измислят нещо"... - в. „Сега".

Вестниците отделят място и на задълбочаващите се проблеми в здравеопазването.

„Млади лекари за ново здравеопазване".
Исканията на лекарите са за по-високо заплащане с начална ставка от 4 минимални заплати, по-добри условия на работа, да не плащат за специализация, за да се обучават и да работят. Те искат още обективни критерии за кариерно израстване, да се премахне финансовата диспропорция между медицинските специалности, ускорено изграждане на електронното здравеопазване, ефективни нови технологии и медийна политика за адекватно отразяване на постигнатите резултати. В призива участват 4 неправителствени организации.
Лекарите питат кой печели от ситуацията в момента, след като и те и пациентите са потърпевши. Друг проблем е, че не специализантите не винаги могат да получат определен вид специализация, особено в местата, в които те са родени. Според тях има доста голяма централизация на местата, която е напълно излишна.
„Най-елементарната стъпка, за да се задържат лекарите в България е увеличение на заплатите. Каква е мотивацията на един лекар да остане в България, след като в чужбина заплащането е 10 пъти по-високо, има по-добри условия, нормална среда, при която човек може да гледа семейството си и да се развива", каза д-р Деян Попов, Асоциация за развитие на медицинската общност. Той добави, че над 200 души от випуска им вече са в Германия, Ирландия и Великобритания.
Според проучване между 400-500 лекари напускат България годишно, средната възраст на лекарите в Българи е 53 години, а смъртността сред медиците е по-висока, заради напрежението, с което е свързана работата. „В крайна сметка не лекарите ще страдат, а пациентите в България", допълни д-р Радослав Наков, Асоциация за развитие на медицинската общност..." - в. „Труд".

„Здравната каса готви по-щедри бюджети за болниците през септември в сравнение с август, заявиха от фонда.
През този месец лимитите на клиниките бяха с 20% надолу в сравнение с миналия. От касата се оправдаха с това, че актуализацията на бюджета им с 225 млн. лв. не е била сигурна до последно.
Повечето пари обаче депутатите гласуваха на 4 август, а Надзорният съвет на фонда е орязал с 20% парите на болниците на 6 август. Заради това директорите на клиниките смятат, че от касата искат да дадат пари от актуализацията за лекарства вместо за болници..." - в. „Стандарт".

Наближаващите извънредни парламентарни изборисъщо са сред темите на всекидневниците.

„Ден преди да изтече крайният срок, седем партии и пет коалиции са подали документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Това научи "Дневник" от говорителя на комисията Камелия Нейкова.
На 20 август в 18 ч. изтича крайният срок, в който формациите могат да заявят желание пред комисията за участие във вота. БСП и ДПС все още не са се регистрирали. Промени в коалициите могат да бъдат правени до 30 август, като до 2 септември е срокът, в която някоя партия може да напусне съюза.
Досега документи за регистрация в изборите са подали партиите ГЕРБ, "Атака", "Република БГ", Българска социалдемокрация на Александър Томов, Общество за нова България, "Движение 21" на Татяна Дончева и "Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев.
Документи са подали и 5 коалиции - АБВ (АБВ, "Българска партия либерали", "Обединен блок на труда" и ФАГО), "Патриотичен фронт" (Национален фронт за спасение на България и ВМРО), "Десните" (Български демократичен форум, "Синьо единство" и Единна народна партия на Мария Капон), "България без цензура" (ББЦ, Гергьовден, Земеделски народен съюз и ЛИДЕР) и Реформаторският блок (ДСБ, СДС, "Движение България на гражданите", БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство")." - в. „Дневник".

„Бившият министър на здравеопазването в кабинета "Костов" Илко Семерджиев е избран за политически председател на "Десните", съобщиха от новата коалиция на пресконференция днес. Членове на новосформирания Национален съвет са председателите на "Синьо единство", Единната народна партия (ЕНП) и Българския демократически форум (БДФ) Христо Панчугов, Мария Капон и Жаклин Толева, съобщи БГНЕС.
В "Десните", които се учредиха на 6 август, а в понеделник внесоха 4358 подписа за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предсрочните парламентарни избори, влизат отделилата се от Реформаторския блок "Синьо единство" около бившия председател на СДС Надежда Нейнски, пренебрегнатите от реформаторите "Български демократически форум" (БДФ) и Единна народна партия, както и представители на опозицията в ДСБ срещу лидера на партията Радан Кънев - Семерджиев, Деница Сачева и бившият ковчежник на формацията Юлиан Войнов. Тримата са представители на гражданската квота в коалицията, а Семерджиев я представлява и пред ЦИК... 
Партиите в коалицията запазват своите правомощия в рамките на своите устави. Десните си единодействат, а не се единяват, подчерта по време на пресконференцията Семерджиев. Той определи като основен опонент на коалицията левите политически сили, най-вече в лицето на БСП...
Като конкуренти Семерджиев определи ГЕРБ и Реформаторския блок. ГЕРБ е автократична популистка партия, която няма правото да се кичи с термина "дясно", а блокът направи центристки завой, заяви председателят на новата коалиция..." - в. „Дневник".

„Служебният кабинет предприема абсурдни мерки за честни избори
В стремежа си да оправдае високите обществени очаквания за основната му задача - провеждането на честни парламентарни избори, служебното правителство започна да произвежда странни идеи и инициативи със съмнителен ефект. Сред тях са "профилактика" на търговците на гласове от страна на МВР, поставянето на бодлива тел около печатницата на БНБ и създаване на неясни граждански структури, които да асистират в подготовката на вота. Впечатлението за хаотичност се засилва от липсата на единомислие за това какви са проблемите и как да се решат те.
Фиксацията върху Костинбродската афера от миналите парламентарни избори, когато денят за размисъл бе опорочен заради разкритието за надпечатани бюлетини, доведе до това печатницата на БНБ да се подсигури с невиждана охрана. "Мерките за сигурност са изключителни - два реда бодлива тел, с други допълнителни усложнения", похвали се служебният премиер Георги Близнашки.
Друга идея - за гражданския борд към МС, също е със спорен ефект. Такъв борд имаше и при миналогодишното служебно правителство на Марин Райков, но резултатността му остана под въпрос... 
Липсва ефективно решение и на проблема с изборните наблюдатели, чийто гигантски брой на евровота през май (около 61 хил. души) се сочеше за една от основните практики за подсигуряване на купени гласове. Самият Близнашки обясни, че това е проблем на законодателството, който служебното правителство няма как да реши. Засега единствено Комисията за защита на личните данни е предприела нещо по въпроса - според нейно решение от 13 август НПО-та, регистрирани като наблюдатели за изборите, ще трябва задължително да се регистрират и като администратори на лични данни. Така, ако в списъците с наблюдатели попаднат хора, които не подозират за това, комисията може да наложи глоба от 10 хил. до 100 хил. лв. Ефектът от тази мярка обаче ще е само косвен, тъй като тя цели да предотврати злоупотребата с лични данни на граждани и няма как да повлияе върху купуването на гласове..." - в. „Сега".

„Разбита е първата група за купуване на гласове, заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки, който днес беше гост на Националното съвещание на ръководството на МВР.
Трябва да се мобилизират всички налични ресурси, да се извърши превантивна дейност, органите на реда трябва да огледат редиците на своите стари познайници, да се идентифицират лицата, които през последните 5 години са участвали в изборни престъпления, заяви Близнашки...
"Разпращат се днес поканите към неправителствените организации, за да може от следващата седмица да започне да функционира Изборният борд. Всичко се движи в нормалните срокове. Работи се по обществените поръчки. Всички върви по график. Прави се всичко необходимо изборите да преминат нормално", добави Близнашки..." - в. „24 часа".

„Властите планират отново да бъде създаден съвместен Национален щаб между прокуратурата, МВР и ДАНС, който да следи за търговията с гласове на предсрочните парламентарни избори. Такова звено вече беше планирано на национално ниво на изборите през 2011 г. Паралелно ще бъде сформиран обществен съвет с „доказани професиналисти", който също ще съдейства на МВР.
Това обявиха служебният вътрешен министър Йордан Бакалов и главният секретар Светлозар Лазаров след националното съвещание на МВР.
По думите на Лазаров, подходът към търговията на изборни гласове, трябва да бъде като към всяко едно криминално предприятие, организирана престъпна група или престъпна група..." - в. „Стандарт".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати