25 Април 2024 г. Четвъртък

Фонд, базиран във Виена, с интерес към КТБ, протестите продължават

2014-08-19 19:05:06

Мощен финансов фонд проявява интерес към Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи днес заяви премиерът Георги Близнашки.

Правителството е отворено за диалог с финансисти и банкери, посочи премиерът Близнашки. Той добави, че по-конкретна информация ще предостави след десет дни, информира БНР.

Междувременно на различни места в страната се проведоха протести срещу затварянето на КТБ.

Над 200 души се събраха пред БНБ в София, за да поискат отваряне и оздравяване на КТБ, предаде БГНЕС.

"Искров, на кого си продаде съвестта?" "Дайте път на можещите", "Отворете банките", "Стоп на кражбата!" са само малка част от плакатите, които издигнаха пред централната банка протестиращите. Повечето от тях разказаха, че имат сметки и влогове в затворената вече близо два месеца КТБ. Те скандираха "Мафия" и "Върнете ни парите" и дори издигнаха транспарант, на който пишеше "Върнете парите на народа".

Гражданите настояваха незабавно да получат достъп до средствата си. Протестът не възпрепятства движението по бул. "Цар Освободител".

Около 30 души се събраха пред един от клоновете на КТБ в центъра на Бургас, предаде "Фокус". Те носеха плакати с надписи „След КТБ – нито лев повече в БГ“, „Незабавно отворете КТБ“, „Оздравете КТБ – върнете доверието в банките“.

Сред протестиращите беше и управителят на клона на банката Михаил Ичеренски. По думите му той и служителите на банката подкрепят протеста на хората.

Основните искания са банката да отвори незабавно, за да могат хората да ползват парите си, но не да ги теглят, за да не предизвикат изкуствено фалиране. Сред протестиращите има и деца. Хората заявяват, че протестите ще продължат. Организацията е направена в социалната мрежа.

Близо 60 вложители на Корпоративна търговска банка (КТБ) излязоха на протест във Варна. Те се събраха пред централния варненски офис на банката на ул. „Братя Георгиевич” в знак на съпричастност към протеста в столицата. Сред протестиращите имаше пенсионери и хора, чийто семейни сметки са запорирани. Част от хората споделиха, че им се е наложило да теглят кредити, за да могат да живеят нормално и да поддържат домакинствата си.

Целта на протеста е незабавното отваряне на КТБ и нейното дъщерно дружество Търговска Банка „Виктория”. Според протестиращите зад ситуацията в КТБ има политически сценарий. Вложителите смятат, че е недопустимо толкова време да бъдат блокирани средствата им и настояват правата им като Европейски граждани да бъдат спазени. Те обвиняват в бездействие и дискриминация БНБ заради неравното третиране при подкрепата за банките.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати