26 Април 2024 г. Петък

Ще заобиколи ли "Южен поток" България?

2014-08-19 08:11:19

Снимка: Reuters


Перспективите пред „Южен поток“ на пръв поглед изглеждат тревожни, се казва в коментар по темата, публикуван в руското издание „Взгляд“. Европейската комисия е наложила санкции срещу Русия и една от жертвите е планът за изграждането на нов газопровод.

„Газпром“ и руското правителство обаче са доста спокойни и може би имат някакъв план, разсъждават от изданието и изброяват възможните варианти за реализацията на проекта.

„Първият и най-очевидният – да се почакат резултатите от изборите в България и да се надяваме, че ще победи коалиция от политически партии, които са готови да си сътрудничат с „Газпром“ и да се съпротивляват на американските нареждания“, заявява авторът Олег Макаренко.

Той оценява този сценарий като „възможен, но не и гарантиран“, а това означава, че са нужни и алтернативни варианти.

От географска гледна точка един от тях е да бъде променен маршрутът и като възможност може да бъде разгледана Румъния. Северната ни съседка обаче категорично отказа да участва в „Южен поток“ още преди Европейската комисия да се е произнесла по проекта и да разкрие нарушенията на Третия либерализационен пакет.

При една от срещите си в Брюксел руският президент Владимир Путин намекна за „План Б“. „Ако и в бъдеще бъдат поставяни пречки пред „Южен поток“ - а Брюксел непрекъснато поставя прът в колелата на проекта, ние разглеждаме и други варианти за страни, които не са членове на ЕС. Просто ЕС ще получи още една транзитна страна“, предупреди през май Путин.

„Не е трудно да се отгатне коя е тази транзитна страна. Достатъчно е да се погледне пътят на „Южен поток“ на картата“, продължава анализаторът и допълва, че ако България отпадне от плановете, маршрутът ще бъде Турция – Гърция – Италия – Австрия.

Този вариант обаче има няколко минуса – трасето на газопровода се удължава и ще се прескочат Сърбия и Унгария. От друга страна обаче, тези минуси не са от критично значение и дори могат да бъдат превърнати в плюсове, се казва още в коментара на „Взгляд“.

При вариант „Южен поток“ през Турция трасето ще се удължи, но по-голямата част ще бъде по сушата, а строителните работи по сушата са по-евтини от подводните. Нещо повече – влизайки в Южна Италия, газопроводът може да бъде включен към изградени вече съоръжения за внос на природен газ от Алжир и Либия, което всъщност да намали цената на проекта.

„Разбира се, жалко е да оставим България, Сърбия, Унгария и Румъния без газ, особено при положение че след като пуснем „Южен поток“ през Турция и след пълното блокиране на украинската газопреносна мрежа, няма да има физически начин да доставяме газ за тези страни“, коментира още Макаренко.

За турския маршрут на „Южен поток“ обаче има още два слаби сегмента – турската и гръцката страна. За турския „сегмент“ Русия може да бъде относително спокойна, особено след като Ердоган спечели президентските избори. В анализа на „Взгляд“ той е описан като „циничен прагматик, когото САЩ се опитали да отстранят с революция“.

И остава Гърция. Австрия и Италия, които са много заинтересовани от „Южен поток“, ще защитят Атина от Брюксел, категоричен е авторът на коментара. В Гърция вече се надига вълна от недоволство, свързано със забраната за вноса на храни от страна на Русия. Страната може да остане без компенсации, а и без природен газ, което ще доведе до социален взрив, смята Макаренко.

Той отбелязва и че ЕК всъщност не е могла да се противопостави в пълна степен и на България и е била нужна визита на американски сенатори, водени от Маккейн, за да замразим проекта. От друга страна, Гърция успешно се противопоставя на Вашингтон, се казва още в коментара и се посочва, че Атина не се съгласи на участие във „втората война срещу Ирак“.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати