29 Март 2024 г. Петък

Близнашки: Няма да сменя Танов, той е професионалист

2014-08-19 08:04:51

Снимка: Ройтерс, архив


Въпреки критиките, които се чуха за назначението на Ваньо Танов отново като директор на Агенция „Митници“ служебният премиер Георги Близнашки е категоричен, че няма да промени мнението си. 

 „Ваньо Танов е перфектен професионалист. Ако в началото имах някакви колебания с оглед на обществените реакции, сега съм сигурен, че това е правилният избор. Положението в Агенция „Митници” е изключително тежко и там трябва да влезе опитен човек, който познава работата и да я свърши в най-кратки срокове“, заяви той по Нова телевизия.

По думите му обвиненията срещу Танов са се оказали несъстоятелни, тъй като прокуратурата прекрати следствието относно записите между разговорите му с Бойко Борисов.

Близнашки разясни, че предложението за Танов е направено от финансовия министър.
Соред него се е оказало, че това е „точният човек за това място по това време“.

Служебният премиер отрече твърденията, че прокарва пътя на ГЕРБ за следващо правителство и заради това сменя кадри. 

„Няма чистка. Сменени са няколко областни управители ще има и още, но те са политически назначения. Искам да изведем професионалисти, които не са били активни в политиката досега. Трябват ни солидни фигури, които да станат образец на ново отношение към властта”, заяви Близнашки.
 
Според него е напълно нормално служебният кабинет да бъде нападан, защото дойде на власт след година, изпълнена с протести. 

„Не съм изненадан, че има атаки, по-странно щеше да е ако ги нямаше”, допълни Близнашки.
 
Той е категоричен, че олигархията няма да се откаже от своите позиции лесно.

Служебният премиер призна, че контактува много интензивно с хората от протеста. 

„В края на седмицата ще се срещна с Ранобудните студенти, „Протестна мрежа” и еколозите. Сред тях няма „службогонци”, каза Близнашки.
 
В същото време служебният премиер напомни, че лично той не е нов човек в политиката. 

„Всички знаят, че съм един от реформаторите в БСП, аз бях говорител на социалдемократите, нашата цел беше да обновим БСП, да я превърнем в партия от европейски тип, но аз не страдам, че бях изключен от тази партия, БСП се превърна в партия на олигархията, а това е неприемливо за мен“, коментира още той.

Близнашки добави, че лично той  не мечтае да е премиер след изборите, защото преподавателската дейност му доставя огромно удоволствие. 

„Имам си кариера, която осмисля живота ми. Аз като професор по конституционно право искам най-напред да си свърша работа и да осигуря условия за нормални и честни избори, чиито резултати не се оспорват от никого“, заяви той. 

Относно КТБ служебният премиер заяви, че не бива да се забравя, че от развоя на събитията около банката зависят 80 хиляди работни места. 

„Трябва да си даваме сметка за това. Днес приех представители на много мощен фонд, който иска да се намеси и се пошегувах, че всички дават съвети, но тези хора са готови да дадат и пари“, каза още Близнашки. 

Според него няма да се стигне до лошия сценарий в държавата в края на годината да няма средства. 

Макроикономическите показатели са добри, но приходната част на бюджета е надценена, а събираемостта е ниска, призна той.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати