19 Април 2024 г. Петък

Георги Първанов: Нямам нищо общо с Ваньо Танов, Борисов го назначи отново

2014-08-18 08:40:24

Аз оставам в политиката, ще помагам със своя опит, но няма да ставам депутат – време е по-млади хората да поемат щафетата. Президентът си е президент за цял живот – не искам да влизам в нелицеприятни дебати, каквито често се получават в пленарна зала, обясни лидерът на АБВ Георги Първанов, който не оглави нито една листа на партията и категорично обясни, че няма да се кандидатира за депутат.

Не съм в политиката, за да се прехранвам. А като президент имам и осигурен от държавата определен доход. Мога да стана и преподавател – така Георги Първанов отвърна на въпроса с какво ще се издържа, след като няма да става депутат.

Според мен не можем да свържем Георги Близнашки с БСП или с някакво задкулисие, но има някои притеснителни решения на служебното правителство. Назначението на Ваньо Танов е показателно – само Бойко Борисов може да препоръча и наложи Танов начело на Агенция „Митници”, заяви Първанов в сутрешния блок на Нова телевизия. Президентът в периода 2002-2012 година категорично отрече да е покровителствал Мишо Бирата, както се тиражираше в един момент и както в разговора „Ало, Ваньо” личеше – в него Бойко Борисов казваше, че не е като Първанов да не си изпълнява обещанията. Лидерът на АБВ изрично заяви, че от разговора е било ясно кой решава нещата – Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков и Ваньо Танов. Тези похвати показват какво ни чака от тези хора – ето такива решения, заяви Първанов.

Засега служебното правителство се разпилява в много посоки и то такива, които не са му в конституционните правомощия. Кабинетът трябва да се грижи за изборите, за бедствието в Мизия, за КТБ. По отношение на КТБ по най-бързия начин трябва да се върнат парите до 100 хил. евро. Нямам пари в КТБ – ни най-малко, а „Уикенд”, които пишат за мои 80 млн. лева, на кого са – и децата знаят, че е вестник от империята „Пеевски”. Крайно време е да спреме да се занимавам с жълтините на Пеевски, смята Първанов.

Изборите

Не искам социолозите да ми дават нищо, ние ще си вземем каквото ни трябва. Как си представяте например в Благоевград, където Николина Чакърдъкова води листата ни? Там вероятно Цветан Цветанов ще е водач, а БСП дори не може да си избере водач на листата – „Позитано” иска да наложи Кристиан Вигенин, а местните структури в Благоевград не го искат, посочи президентът в периода 2002 – 2012 година.

В АБВ има държавници. Време е да се търсят сериозни реформи – например на демографската криза, от която тръгват много неща. Трябва да има реформа в здравеопазването, финансовия сектор, но за тези тежки реформи е необходим политически консенсус, защото това са непопулярни промени и иначе никой няма да ги направи, заяви Първанов.

Не смятам, че регистрацията на една партия или коалиция е събитие – нещо, което повтаря непрекъснато г-н Цветан Цветанов. За сметка на това АБВ е първата формация, която обяви предизборната си платформа, каза Първанов.

В БСП нищо не се е променило, само се правят маневри. Например Димитър Дъбов се премести от Шумен в Пловдив. Сега кандидат за депутат ще е и Драгомир Стойнев. А тези хора, които прокарваха една политика срещу Русия например, ще трябва да отговорят. И давам пример – договорът с Westinghouse, след като имаше референдум с одобрение за Белене, заяви Първанов.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати