29 Март 2024 г. Петък

Фалитът е подходяща мярка за КТБ, убеден Стив Ханке

2014-08-17 13:33:38

Обявяването на фалит е подходяща мярка в случая с КТБ. Това заяви в интервю за БНР световноизвестният професор по приложна икономика и финансист Стив Ханке. Бившият съветник на президента Петър Стоянов е работил за въвеждането на валутния борд у нас и се смята за негов баща. Според него обявяването на фалит означава, че ще го отнесат собствениците на банката и онези, които са взели пари на заем от нея.

Стив Ханке изрази надежда да има достатъчно останали активи, за да се плати на хората, които имат влогове в банката. Поне на онези с влогове до 100 000 евро. Той подчерта, че не е видял доклада на одиторите, но все пак мнението му клони към това да се обяви ликвидация. По този начин ще платят собствениците и длъжниците, а с наличните активи ще се издължат на вложителите.

„Не мисля, че има системен проблем. На банката трябва да се позволи да фалира. При фалит сенчестите фирми няма да останат в сянка", убеден е още той.

КТБ може и да има достатъчно пари да изплати депозитите до 100 000 евро на хората, коментира още Ханке.

БНБ трябва сама да си оправи кашата, която забърка, категоричен е Стив Ханке. Той обясни, че миналото лято отново е прегледал много внимателно законите за банковата регулация в България.

По негово мнение тези закони са много добри, почти най-строгите в Европа. В два отделни случая обаче експертът е предупредил управителя на БНБ Иван Искров, че ахилесовата пета на тези банкови правила може да се окаже банковият надзор и прилагането на регулацията. Причина за предупреждението му били слухове, че има съмнителни практики в някои от банките, притежавани от българи. Тогава ме увериха, че законите се прилагат много стриктно.

По думите на Ханке благодарение на валутния борд през последните години БНБ си е извоювала огромна репутация - до момента, в който това лято се случи епизодът с Корпоративна търговска банка (КТБ). Дотогава БНБ е била единствената институция с висок процент обществено доверие и причината била именно успешното прилагане на валутния борд.

Стив Ханке изрази съжаление, че в момента репутацията на институцията е накърнена, като думите му се потвърждават и от самата централна банка. Според него е голяма грешка това, че банката е поискала помощ от МВФ и ЕС. Той смята, че тя трябва сама да си възстанови репутацията, а не да търси външна помощ.

Запитан имало ли е схема на свързани помежду си фирми, които са взимали заеми от КТБ с ясното съзнание изобщо никога да не ги връщат, Ханке отговори, че данните, за които знае, показват, че документацията е непълна. Одиторите дори не можели да приключат работата си в нормалните срокове, защото документите липсват.

„Изглежда, че в банката са се вкарвали като депозити пари на много държавни предприятия, след което са раздавани на хора, свързани със собствениците на банката или с политици. Очевидно е, заради лошата документация. Точно за това предупреждавах гуверньора на БНБ преди година", сподели финансистът.

Той твърди, че не може да се прави сравнение между случая с КТБ и финансовите злоупотреби, довели до кризата от 2008 г. Според него случаят с КТБ прилича повече на откровена измама, от типа инвестиционни пирамиди, която направи Бърни Мадоф преди няколко години. Това не е нормално банкиране, убеден е Ханке.

Той смята, че има и още един любопитен въпрос, който може би никога няма да се разкрие. Според обвинението на прокуратурата Цветан Василев е нареждал на касиера на банката да му дава милиони евро в брой. Въпросът е, чии са били тези пари? И за какво ги е похарчил Василев? Според съобщеното, около 206 милиона лева са изтеглени от декември 2011-та до юни 2014г. Тази сума е голяма за обикновения човек, но е твърде незначителна, за да предизвика голяма промяна в банката. Тези пари практически е не възможно да бъдат проследени. Парите, разбира се са на банката, на вложителите.Но къде ли ги е похарчил Василев? Може би никога няма да разберем, защото това са пари в брой, смята още експертът.

Ханке коментира и решението на президента Росен Плевнелиев да вкара България в европейския единен банков надзор като „лоша идея".

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати