27 Април 2024 г. Събота

Прокурорът, разпоредил проверката на Плевнелиев, получи "кариерен бонус"

2014-08-15 18:19:32
Имаше ли някакви последствия за прокурор Ирена Ганчевa, която в нарушение на конституцията разпореди проверката срещу президента Росен Плевнелиев  по сигнал на Николай Бареков? 

Този въпрос остана без официален отговор, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще се срещне с градския прокурор на София Христо Динев. Впоследствие резултатите от тази среща не бяха оповестени.

Няколко месеца по-късно изглежда, че последствия е имало и те са благоприятни за прокурор Ганчева.

Със заповед от края на юни, Динев е удължил с още три месеца командироването на обвинителя в най-голямата прокуратура - Софийска градска прокуратура. "Дневник" не успя да намери Динев, за да разбере какви са били мотивите му за "преназначението" на Ганчева.

Досега той не е коментирал публично случая, а преди време "Дневник" така и не получи отговор на поставените въпроси. Казусът бързо беше затворен, като основното обяснение на държавното обвинение беше, че ДАНС е разширила обхвата на проверката, а Ганчева е извършила законосъобразни действия.

Тя е командирована oт районната в градската прокуратура от октомври миналата година, а малко преди да разпореди проверката на президента, командироването й е било удължено за още три месеца. Ганчева започва кариерата си като следовател, а от 2006 година е обвинител в районната прокуратура. Общо има 12 години юридически стаж, а оценката за работата й е "много добра".

Практиката по командироване, която би трябвало да се прилага по изключение, (от по-малко натоварени към по-натоварени звена на съдебната система, например), се използва най-често, за да се заобиколи конкурсното начало и на практика се превръща в нелегитимен начин за повишаване. Освен това командированите магистрати са в зависимост от административния ръководил, който ги е преместил. Често командироването се нарича и "кариерен бонус".

Преди време най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите се обяви против безпринципното командироване. "Това, освен че действа демотивиращо върху останалите магистрати, не е и в интерес на правосъдието, защото е един от механизмите за създаване на вътрешни за съдебната власт зависимости, писаха тогава от ССБ. Според тях ВСС е абдикирал от заявените си намерения да въведе правила за прилагането на този способ.
 
Скандалът с проверката на президента Росен Плевнелиев избухна в края на май, няколко дни преди евровота. Тогава"Капитал" съобщи позовавайки се на представители на дипломатическия корпус, че по сигнал на бившия телевизионен водещ Николай Бареков прокуратурата е започнала и възложила на ДАНС проверка за срещата на президента с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц.

От агенцията са разширили указанията на прокурора и са изпратили въпроси до администрацията на президента и до компанията. По думите на Цацаров той е бил сигнализиран от "Дондуков 2" на 15 май, а на следващия ден проверката е била прекратена на основание Конституцията, в която е записано, че той има абсолютен имунитет.

Вчера в интервю за в. "Труд"Действително имахме възложена от Софийска градска прокуратура проверка. Тя е в рамките на закона, тъй като става въпрос за проверка на информация, а не на действия, засягащи имунитета на президента. Има изключително добър диалог между трите институции - ДАНС, прокуратурата и президентството, вследствие на което всички обстоятелства около тази проверка са изяснени и случаят е приключен"не нарушават неприкосновеността на Плевнелиев. Тя била искала да чуе обяснения от вносителя на сигнала и да получи от президентството информация за срещата на Плевнелиев. Цацаров дори заяви, че действията на прокурора са били насочени към Бареков (който всъщност така и не е бил разпитан).

Пред време в. "Преса" цитира юристи, според които прокурор Ганчева би нарушила закона, само ако в хода на проверката установи данни, които уличават президента в престъпление, но вместо да спре делото заради имунитета му, го привлече към наказателна отговорност.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати