18 Април 2024 г. Четвъртък

Путин със сигнал към Запада: Русия няма да воюва с Украйна

2014-08-15 18:11:59

Владимир Путин. Снимка: БТА


Руският печат коментира срещата на президента Владимир Путин с депутати от Държавната дума вчера в Ялта. Към Запада бе отправен ясен сигнал: Русия няма да воюва с Украйна и няма интерес от такава война, пише "Независимая газета". 

"Изборът на място за изявлението на Путин - Ялта, обаче цели да подчертае: безполезно е да се повдига въпросът за Крим", добавя вестникът.

Той откроява две основни тези в думите на Путин. Президентът отправи послание, че позицията на Русия по присъединяването на Крим няма да бъде преразгледана независимо от условията. Путин съобщи, че е одобрил програма за създаване и развитие на военна групировка на полуострова.

Втората теза произтича от първата, посочва изданието. "Путин постоянно съпровождаше изявленията си с уговорки, един вид успокояваше Запада, приканваше да бъде правилно разбран", отбелязва "Независимая газета" и цитира коментар на държавния глава към собствените му думи за оръжейната програма на Русия: 

"Това не е панацея. Не се каним като някои хора да обикаляме из цял свят с бръснач в ръката и да размахваме този бръснач".

Путин не изключи възможността Русия да отхвърли юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, но успокоително добави, че в момента въпросът не е на дневен ред.

Създаваше се впечатлението, че Путин прескача парламентаристите и разговаря със Запада директно - както се обръща обикновено към народа, представяйки поредното си послание пред Федералното събрание и губернаторите. Освен това миролюбието на Путин бе проявено от позиция на силата, твърди всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Путин показва, че изострянето на отношенията със Запада не е по инициатива на Москва, смята политологът Михаил Ремизов. И президентът е прав, заявява той. Според него "жизненоважните интереси на държавите, въвели санкции срещу Москва, не бяха засегнати ни най-малко".

Кремъл е избягвал и ще избягва директна военна намеса в ситуацията в Югоизточна Украйна - ето основното послание на Путин към световната общност, смята експертът. Той обаче не е убеден, че конфронтацията между Русия и Запада ще приключи бързо.

Миролюбивата риторика на политиците според него е знак, че не бива да се очаква розово бъдеще.

Интригата около мястото, където да влезе в Украйна колоната с руска хуманитарна помощ, наближава своя край, твърди "РБК Дейли". 

Според вестника пратеният от Москва конвой - близо 280 камиона, е спрял близо до ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република. 

Украинският военен експерт Алексей Арестович предполага, че колоната ще мине границата там, а не както е договорено с Киев - през ГКПП в Харковска област.

Властите в Украйна заявиха, че руските помощи може да влязат в страната само под егидата на международни организации като ОССЕ и Червения кръст. Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана, обеща, че руската колона ще бъде блокирана "с всички налични сили", ако не бъде проверена от украинските граничари и митничари.

Киев няма войски край Изварино и при това положение може да спре колоната само с въздушни удари, но ще срещне отпор от руската ПВО, обяснява Арестович. Освен това след четиримесечния конфликт "не е останало много нещо" от военната авиация на Украйна, забелязва руският му колега Александър Храмчихин.

След влизане на колоната в Украйна се очаква върху нея "да въздейства някак" или армията на Киев, или сепаратистите. Така Русия ще получи повод да заяви, че Украйна не може да осигури хуманитарния конвой и да вкара в страната миротворци, пише вестникът. 

Храмчихин прогнозира поредния скандал, но според него не е много вероятно студената война да премине в гореща. 

Ситуацията с 50-те хиляди бежанци от Украйна в южноруската Ростовска област стигна критично ниво. Според вицегубернатора Сергей Бондарев населението вече роптае, информира "Комерсант" и цитира обръщение на местни жители: "Какво толкова ги обгрижвате? За нашите деца не ви боли чак дотам".

Междувременно бежанците в пунктовете за временно настаняване "се карат помежду си, все по-недоволни от условията", заявил Бондарев. По думите му в бежанските лагери "действат провокатори" и в град Черкаси вече имало демонстрация.

Андрей Бабушкин, оглавяващ руския президентски съвет по човешките права, вижда причината за митингите другаде. Хиляди бежанци не могат да получат временно убежище заради "проблеми с бюрократичната машина", при все че кабинетът разпореди документите да се разглеждат за по три дни, казва той.

Ако киевските сили "щурмуват Донецк, до септември през границата с Русия ще минат още 500 хил. до един милион души, тогава ще се удавим", цитира изданието Георгий Фьодоров от руската Обществена палата.

В предградията на сепаратистката крепост Донецк продължават ожесточени боеве, напомня "Московский комсомолец".

Според слухове украинските силови структури се канят да нанесат през уикенда основния си удар срещу Донецк и съседния град Горловка. Хуманитарната катастрофа в региона междувременно се изостря.

"Свърши храната в града, ядем туршии, каквито намерим по мазетата. Чакаме с надежда хуманитарна помощ, инак сме заникъде", казва Людмила, жителка на Шахтьорск.

По данни на ООН са разрушени вече 60 на сто от жилищата в зоната на бойните действия, добавя "Московский комсомолец".

 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати