29 Март 2024 г. Петък

1/3 от учителите с по-високи заплати от 1 септември

2014-08-15 18:06:54

Почти една трета от учителския състав ще получи увеличение на заплатите от 1 септември 2014 година. Новината съобщи в Добрич просветният министър доц. Румяна Коларова, съобщават от министерството. Според Коларова това е един от факторите, с който ще се гарантира успешното започване на учебната година на 15 септември.

Договореното със синдикатите и работодателитеувеличение на минималните работни заплати в средното образование ще се осъществи чрез увеличението на единния разходен стандарт. „Това ще стане, въпреки наложените финансови ограничения", обясни министърът.

Като представител на служебния кабинет, Коларова си поставя за цел да осигури нормален старт на учебната година и да предпази образованието от намесването му в предизборните партизански битки. Подготовката за 15 септември, особено в засегнатите от природни бедствия райони, е съпроводена от чувства на оптимизъм заради проявената солидарност както от учителската колегия, така и от родители, членове на училищни настоятелства, ученици и граждани, които са се включили в дейностите по преодоляване на последиците от наводнеията.

Коларова и придружаващата я зам.-министърка Ваня Кастрева посетиха Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий". Гимназията е най-сериозно засегнатото от наводнението училище в района. Те се запознаха с действията по санирането, които обхващат цялостното обновяване на отоплителната инсталация и  кухнята на училището. Там водата е достигала 2,70 метра. Отоплителната инсталация на газ, столовата и кухненската техника са били напълно унищожени.

По-рано Клисарова и Кастрева посетиха Варна и на място се запознаха с щетите от наводнението в училищата в кв. „Аспарухово".

С началото на учебния процес ще настъпи успокоениекакто за учениците, така и за родителите в засегнатите от бедствията населени места, смята Коларова.

Тя и Ваня Кастрева посетиха Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец", което е най-засегнатото от приливната вълна училище. Освен сградата на гимназията, са пострадали и кабинети за практическа подготовка, които се намират под Аспаруховия мост.

Търсят се възможности за осигуряване на допълнителни финансови средства за ремонт на помещенията за практическо обучение с цел гарантиране на нормалното започване на учебния процес, увери Коларова. Тя е категорична, че се прави всичко възможно навсякъде в страната учебната година да започне нормално, въпреки наложените съкращения в бюджета на МОН. Просветната министърка е убедена, че това е от изключителна важност.

Министър Коларова посети и СОУ „Любен Каравелов" в кв. „Аспарухово". Ремонтите по отстраняване на щетите от наводнението в училището трябва да приключат до 6 септември.

За възстановяване на пострадалите 6 училищни сгради в община Варна от Министерството на образованието и науката вече са отпуснати над 370 000 лева.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати