26 Април 2024 г. Петък

Кметът на Варна няма да обжалва строителните разрешения за "Южен поток"

2014-08-09 10:11:29
Иван Портних, фотограф: Спас Спасов 

"Нека правителството направи така, че да се спазва европейското законодателство, за да могат и България и Варна да извлекат максимална полза при евентуалната реализация на проекта "Южен поток". Това е национален въпрос".

С тази позиция днес кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) на практика отказа да обжалва строителните разрешения, които бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева подписа на 31 юли, за строеж на газопровода "Южен поток" на българска територия.

По-рано през деня Радан Кънев, говорител (в оставка) на Реформаторския блок, съобщи във Фейсбук, че е подал жалба срещу разрешенията и подкани Портних да направи същото.

"Днес обжалвам строителното разрешение за Южен Поток и Паша Дере. Призовавам кмета на Варна също да обжалва, срокът да спрем грабежа е днес", гласи статусът на Кънев в социалната мрежа.

По-късно Кънев уточни, че заради разрешеното от Терзиева "предварително изпълнение" на разрешенията строителството може да започне всеки момент, а от там нататък до края на годината разходите по строителството могат да се окажат милиарди".

Дълбочината от която тръбите на "Южен поток" ще излязат от морето край плажа "Паша дере" южно от Варна ( според представените проекти на места тя достига 3000 м.) компресорната станция, която предстои да бъде изградена ще бъде най-мощната, а и най-скъпата от този тип в Европа, каза още Кънев.

"По тази причина всякакви разходи за нея могат бъдат оправдани", смята още говорителят (в оставка) на Реформаторския блок.

Именно високата стойност на компресорната станция е един от основните компоненти и на рекордно високата цена, на която ще се изгражда цялото трасе на газопровода на българска територия.
Цената на българското траасе от газопровода е важна, тъй като от нея ще зависи каква ще бъде печалбата на Българския енергиен холдинг, който притежава 50% от проектното дружество "Южен поток България" (другият участник в него е "Газпром") . Колкото е по-висока първоначалната инвестиция, толкова по-висок ще бъде рискът акционерите да не получат дивидент.

Фактическият отказ на варненския кмет Иван Портних да се възползва от възможността за обжалване на строителните разрешенията вероятно е свързан с решение, което Общинският съвет във Варна взе на свое заседание още на 13 януари т.г.

Тогава Общинският съвет прие Подробният устройствен план за изграждането на съоръженията на газопровода "Южен поток" на територията на община Варна. Той включваше парцелирани планове за трасето му, техническа инфраструктура, строителството на компресорната станция "Варна", както и на Приемен терминал "Паша дере". Решението бе взето с 36 гласа "за" и 2 "против" - на Ивайло Митковски и Николай Недков (и двамата от ДСБ).

След успешното гласуване на Подробния устройствен план в общинския съвет на Варна, градът стана първият у нас, който на практика одобри изграждането на елемент от газопровода "Южен поток" на българска територия.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати