26 Април 2024 г. Петък

Измислени етноси взеха главата на шефката на НСИ

2010-09-08 22:32:09

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева подаде оставка. 

Така тя поема отговорността за създалото се напрежение по време на пробното преброяване на населението чрез интернет във връзка с неточни формулировки за етническия произход на гражданите. 

Коцева е депозирала оставката си при премиера Бойко Борисов, но не се е срещала с него. 

„Оставям на него да реши дали ще я приеме“, каза тя. 

Напрежението около нея се засили заради пробното преброяване на населението у нас по интернет, където в графите попаднаха несъществуващи етнически групи като българомохамедани, българогагаузи и африканци. 

Още след появата на анкетните карти от ВМРО й поискаха оставката. 

На въпросите, свързани с етническа група, при основното преброяване има три основни етнически групи – българска, турска и ромска, и четвърта възможност – друга. 

Точно там падащо меню е възприето в електронния вариант от ИТ специалистите, където се появяват "афроамериканец" или "българомохамеданин", които не са определения за етническа принадлежност. 

Коцева обясни, че те са включени, тъй като това са отговорите, които хората са давали при предишното преброяване на населението.

"Изброените възможности в електронната система са такива, каквито са посочили като възможни отговори българските граждани при предишното преброяване и няма субективна преценка кой етнос да остане и кой да се премахне. НСИ няма компетенции и задача да се произнася какви етноси има в страната, както и че е важно да се гарантира правото на всеки да се самоопредели", обясни тя. 

По-рано днес Коцева заяви, че всеки има право да определя себе си така, както реши. 

„Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец“, пошегува се тя.

Коцева обаче отбеляза, че в хартиените въпросници при същинското преброяването през 2011 г. в графата етнос ще има само българи, турци, роми и други. 

Мариана Коцева оглави НСИ през януари 2008 г., след като предишният председател на института доц. Стоян Цветков беше освободен по предложение на тогавашния министър на икономиката Петър Димитров с мотива, че не изпълнявал задълженията си и заблуждавал правителството. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати