Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 22
Начало arrow Икономика arrow Дълговете в енергетиката могат да доведат до режим на тока

Дълговете в енергетиката могат да доведат до режим на тока

  Print E-mail
2014-08-09 08:52:57
източник: news.bg

Има реална опасност до края на годината в различни части от страната да бъде наложен режим на тока заради огромни липси в бюджетите на енергийните дружества. За това предупреди служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Силно се надявам това да не се случи. За съжаление, дупката в частния и в държавния сектор, която тепърва ще установим, наистина не знам до какво ще доведе", обясни Захариева.

През пролетта на 2013 г. Екатерина Захариева беше назначена за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Марин Райков. Малко повече от година по-късно за министър Захариева е време за равносметка.

Сега положението е много по-тежко, защото действията на регулатора продължиха да бъдат абсурдни и странни. Дупката в енергетиката беше 1 млрд. лв. на годишна база. В момента дупката по предварителни оценки, които имаме и в държавните дружества, изключително тежкото положение на НЕК, са може би около 3 млрд. лв.”, допълни служебният вицепремиер.

Оперативната програма преди една година не беше спряна. Сега две от осите са спрени от Европейската комисия. Доста от проектите също са под риск”, подчерта още Екатерина Захариева.

За да не се окажат големи части от страната на тъмно и студено през зимата, новият служебен кабинет създава борд с участието на експерти от Световната банка, Европейската комисия и всички засегнати страни, който да потърси изход от кризата.

Всеки ще го боли, сигурно по малко, но е по-добре отколкото след няколко месеца всички да ни заболи много. Защото тази дупка в енергетиката няма да се плати от въздуха. Тя пак от нашия джоб ще дойде, предупреди служебният вицепремиер.

Съществува и реална опасност липсите в държавните енергийни дружества да се превърнат в държавен дълг, който в крайна сметка също ще бъде плащан от данъкоплатеца.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  Новини Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно ...
  Новини Снимка: pixabay.comФинансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година. - - В изявление ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?