29 Март 2024 г. Петък

ДАНС разби престъпна група за продажба на бебета

2014-08-08 17:06:50

Снимка: Булфото, архив


ДАНС разби организирана престъпна група, занимаваща се с продажба на новородени деца, съобщиха от агенцията. Това е станало при провеждането на специализирана операция, проведена на 30 юли на територията на София и страната. 

Дейността на групата е свързана с набирането и последващо склоняване на бременни жени с нисък социален статус или в неравностойно положение, да оставят децата си след като родят, като за целта ще получат съответното заплащане.

От групата предварително са осигурявани и "клиенти" за осиновяване. Последните били най-често бездетни семейства от страната и чужбина, склонни да заплатят за дете, като по този начин избягват сложната процедура по осиновяване и евентуален последващ отказ от страна на компетентните власти, отчитат от ДАНС.

Бъдещите родилки са настанявани в къща, функционираща като частна детска градина в София, където биват поставяни под контрол и обгрижване до момента на раждането на детето, като са им осигурявани по време на бременността в частни акушеро-гинекологични клиники. 

След раждането новородените са предавани на клиентите, като за узаконяване на престъплението стартира процедура за осиновяване или припознаване на детето. В групата е участвал и адвокат, чиято функция е да изготвя, набавя и придвижва необходимите за целта документи. 

По-голямата част от установените родилки са от български произход. Материалите са докладвани в Специализираната прокуратура и е образувано досъдебно производство, отчитат от Държавна агенция "Национална сигурност".

При извършените претърсвания и изземвания на адресите на участниците в организираната престъпна група са открити вещи и документи, имащи отношение към предмета на престъплението. Призовани и разпитани са лица, запознати със случая, като част от тях са разпитани пред съдия. Действията по разследването продължават. 

На лицата, участващи в организираната престъпна група, са повдигнати обвинения. С постановление на Специализираната прокуратура им е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража” за срок от 72 часа. Работата по случая продължава.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати