26 Април 2024 г. Петък

Закопчаните ДАИ-джии събирали такси „Абонамент", „Спокойствие" и „Лизинг"

2014-08-08 14:41:31

Четиримата задържани за подкуп ДАИ-джии са събирали подкупите като такса „Спокойствие", такса „Абонамент" и „Лизинг". Това стана ясно на брифинг в Спецпрокуратурата.

Припомняме, че след акция на ДАНС под ръководството на Специализираната прокуратура, четирима служители на Регионална дирекция „Автомобилна администрация" - Велико Търново бяха задържани, а впоследствие се сдобиха и собвинение за организиране на престъпна група за събиране на подкупи.

Групата е ръководена от директора на ДАИ-Велико Търново Петър Петров. Останалите участници са Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков - служители в същата дирекция.

Тримата служители са възлагали на други служители - инспектори, да събират суми от транспортни фирми.

Административният ръководител на Апелативна специализирана прокуратура Даниела Попова обясни, че дирекцията е работила в 3 направления - упражняване контрол върху транспортни средства и товарни фирми, контрол върху автошколите и пунктовете за годишни прегледи.

Няколко са „ключовите думи" в корупционната схема. Вземана е т. нар. „такса спокойствие", която е изисквана от транспортните фирми. Те трябвало да заплащат определени суми, за да се движат спокойно в страната.

Другото понятие било „лизинг". Директорът Петров обяснил, че агенцията е взета на лизинг и затова се налагаслужителите да събират средства и да му ги отчитат.

По повод изказванията на шефа на ДАИ, че агенцията е взета на лизинг, ДАНС работи по въпроса кой е лизингодателят в такъв случай.

Третото ключово понятие е таксата „Абонамент"която е била събирана от служителите на териториалната агенция „Автомобилна администрация". За да работи на добро трасе, от което могат да се изкарат пари, служителят трябвало да се съгласи да заплати сумата от 50 лв. В случай, че откаже, го разпределят на междуселския път, където минават само каруци.

Попова обясни, че е имало служители, които са работели под страх, за да не бъдат уволнени. Към момента 5-ма работещи в ДАИ-Велико Търново са разпитани, но предстои да бъдат взети показания и от другите.

Ваня Стефанова, зам.-председател на ДАНС, обяви, че спецакцията е проведена на територията на няколко области в страната. В последните месеци ДАНС е осъществила няколко акции по линия на противодействие с корупцията, сред които и настоящата.

ДАНС се е задействала по случая от момента, в който са постъпили данни за престъпната дейност. „Противодействието на корупцията е приоритет на ДАНС и работата продължава в тази насока", заяви Стефанова.

Наблюдаващият прокурор по делото от Специализираната прокуратура Милко Първанов заяви, че групата е действала от месец април до настоящия момент. Спецакцията по задържането на обвиняемите е реализирана на 6 август.

До момента са извършени 32 претърсвания на различни обекти, както и обиски на лица. Осъществени са и разпити във връзка с обвинителната теза. Лицата са задържани за 72 часа и предстои работа за доказване на обвинението.

Първанов не даде точен брой на фирмите, от които са искани такса „Спокойствие" и на служителите , от които е изискван „лизинг", но зави, че са повече са от 20.

За да се докаже съществуването на организирана престъпна група, т.е. връзките между лицата и конкретните взаимоотношения, както и наличието на умисъл за извършването на престъплението, са използвани и СРС-та. В едно от лицата са намерени чрез специални разузнавателни средства 1000 лв. Въпросният човек е бил посредник между обикновените служители и директора.

Стана ясно още, че ако фирмите не заплатят таксата, са получавали проверка, като естествено ДАИ-аджиите намирали нарушения. Те обаче не се вписвали по надлежния ред в протокол, а на обикновени листчета. По-нататък процедурата била следната - или се съставя акт, или се договарят за някаква сума. Така, по един или друг начин става ясно, че листчето се е осребрявало.

Има данни, че са взимани и 500 лв. подкуп за курсист, за да вземе шофьорска книжка.

В дома на Петров са намерени 5000 евро, Мерцедес S-клас, а в бюрото му са открити 50 лв. към които с кламер е имало прикрепено листче. На него обаче не е фигурирало името на фирма.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати