24 Април 2024 г. Сряда

Енергиен дуел Стойнев-Борисов

2014-08-08 13:33:18

Когато се прави такава голяма инвестиция в България, каквато е 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", е нормално всички политически сили да знаят за проекта и той да има  политическо съгласие, защото изборът на тази технология е направен от правителството на ГЕРБ. Това заяви в bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Ние продължихме работа по този проект, има 3 решения на МС, премиерът е запознат, "Уестингхаус" се срещаха с Плевнелиев, с ГЕРБ, с РБ, със Станишев. "Борисов спря проекта "Белене", какви са причините никой не разбра, допълни Стойнев.

Ние не сме подписали с "Уестингхаус" договор за строителство, а договор за акционерно споразумениеза създаване на съвместна компания. Той е подписан от директора на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, не от мен или Орешарски, категоричен беше социалистът. Той допълни, че разходи по него няма да се правят, а това било „безплатен билет", който имаме за да започнем разговори с банките-кредитори.

Ако финансовият модел не ни устройва, всичко приключва, ако кабинетът смята, че не е нужен такъв проект, всичко приключва, обясни ексминистърът. Ако смятат, че България трябва да се развива, започваме да работим по финансов модел, допълни Стойнев.

Той уточни, че нямаме договори за проектиране, за оборудване, за строителство, абсолютно нищо, а подписаният документ е само една първа стъпка. Цената също зависела от финансовия модел, който нямаме, обясни социалистът и допълни, че има 3 публични решения на МС и там е записано, че дори до края на май трябва да подпишем акционерното споразумение.

В коментара си за газопровода "Южен поток" Стойнев посочи, че България трябва да е пасивна по този проекти че трябва да се защитава, защото основните обвинения не са, че нарушаваме 3-ти енергиен пакет, а първото обвинение е за споразумение, подписано от Станишев, друго обвинение е защо Борисов е правил търгове, а не е ползвал процедури по ЗОП.

Имам чувството, че този проект става заложник на един геополитически конфликт, подчерта Стойнев. Когато имаме арбитраж, когато правителството на ГЕРБ зарови едни 3 млрд. лева, ние отново трябва да имаме модел, отново да се търсят инвеститори, за една година не може да се направи абсолютно всичко, категоричен беше той.

Изказванията на Стойнев изглежда провокираха бездруго ранобудния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който репликира ексминистъра по телефона.  От 2006 г. неговата партия и Станишев са подписали договора за Белене, правихме референдум, харчихме пари, за година и 2 месеца само трябваше да влязат в парламента, както имаше първа точка внесена от Атака, да възобновят строителството и приключваха всички арбитражи, категоричен беше Борисов.

"Уестингхаус"те казаха нямаме цена. Второ, питахме ги къде можем да видим реакторите, казаха, че са прототип. А най-голямата лъжа е, че са инвеститори, те са продавачи, търговци. Инвеститор е този, който идва, инвестира си парите и след това строи. Фактът, че отново както за Белене лъжете, че не сте знаели, кой ви кара да подписвате нещо като нямате нито финансова, нито каквато и да е обосновка, ядоса се Борисов.

Стойнев му отвърна с контравъпрос - кой ги накара (ГЕРБ) да спрат проекта "Белене". Отговорът на Борисов беше, че са имали същата хипотеза като с "Уестингхаус" - нямали пари. Вие бяхте подписали същото споразумение, само че между НЕК и руска компания. Затова на "Уестингхаус"Уестингхаус" ще изтеглят 42 млн. долара за проекта. Над 30 млн. долара ще ни струва това упражнение, ако не се случи проектът, прогнозира експремиерът.

Стойнев отново напомни, че следващото правителство трябва да потвърди споразумението, да има финансов модел, преди да се правят разходи. Идеята на документа е всичко да е ясно  - цената на тока, лихвите и т.н., още преди реализацията на проекта, ако това не е так - всичко приключва.

След като Стойнев казва, че те не знаят тези параметри, защо подписвате споразумение, защо първо не ги изяснихте. Ако заложиш 5 и 6 реактор, в момента няма банка включително и българска, която да не извади 5 млрд. да ти даде, това е най-сигурната реакция, контрира Борисов. Стойнев отвърна, че не може да отидеш при банка и да кажеш, че имаш хипотетичен проект.

Явно Борисов смята, че трябва да рискуваме 5 и 6 реактор на "Козлодуй". Няма кой да ни осигури 5 млрд. - затова са създадени банките по света. АЕЦ "Белене" вие го загробихте и българският народ трябва да плащавашите грешки, отправи обвинение Стойнев към Борисов.

Ако ние искаме да минава живота ни със смяна на плочки и водопроводи и да останем държава на нискоквалифицирани кадри, нека да не правим нищо. Всичко зависи дали ние искаме да се развиваме, това ще са хиляди работни места, каза още Стойнев.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати