23 Април 2024 г. Вторник

Реакции от Европа за руската забрана за внос на храни

2014-08-08 10:30:45
Франция следи внимателно развитието на ситуацията около решението на Русия да забрани вноса на храни от редица държави. Това заяви днес говорителят на френското външно министерство Венсан Флореани, цитиран от ИТАР-ТАСС, въздържайки се от подробен коментар за реакцията на Париж.

"Става дума за общо изявление, чиито точни параметри още се установяват", отбеляза той. Руската забрана може да нанесе тежък удар върху европейските производители на храни, посочиха ръководители на водещи френски синдикати в аграрния сектор. 

"Русия се затваря за внос и същевременно продуктите, които не бъдат изнесени (извън ЕС), ще се стоварят на европейския пазар, което ще създаде кризисна ситуация", посочи синдикален лидер. Датското правителство изразява "дълбоко учудване" от решението на Москва, каза датският министър на търговията и сътрудничеството за развитие Могенс Йенсен. 

"Много добре разбирам, че датските компании имат значителен интерес от износа към Русия", отбеляза той. Според данни на националния статистически институт датският износ за Русия през 2013 г. е бил на стойност 11,8 млрд. крони (2,14 млрд. долара), от които 4,9 млрд. крони (891 млн. д.) или 41 процента е бил износът на хранителни продукти от селскостопанския сектор. Износът за Русия осигурява 7000 работни места в Дания.

Финландският производител на млечни продукти Валио (Valio) спря производството на стоки за износ в Русия, предаде Блумбърг, цитирайки ръководителя на компанията Пеку Лаксонен.

Ирландските производители на сирена пък могат да загубят до 4,3 млн. евро годишно, посочи ирландският министър на земеделието, прехраната и морските въпроси Саймън Ковъни.

Годишно Ирландия изнася за Русия хранителни стоки и напитки за около 150 млн. евро и е на 13 място сред европейските страни, уточнява ИТАР-ТАСС.

Забраната за внос в Русия на хранителни стоки от Норвегия е необоснована, посочва в изявление норвежкият министър на външните работи Бьорге Бренде, информира ИТАР-ТАСС. Норвежкото правителство оценява последиците от забраната за националната икономика, посочи министърът, изразявайки съгласие с ръководителите на Европейския съюз, че решението е политически мотивирано. През 2012 г. и 2013 г. Русия бе най-големият вносител на норвежка риба.

Германското министерство на прехраната и земеделието е създало работна група, която да оцени последиците от руските ответни санкции, посочи ръководителят на ведомството Кристиан Шмид. Заедно със Швейцария и САЩ Русия е сред най-важните пазари за германската селскостопанска продукция извън ЕС. Миналата година Германия е изнесла за Русия продукти на обща стойност 1,6 млрд. евро. Забраната обаче ще засегне най-вече руските потребители, отбеляза министърът.

Решението на Москва ще се отрази неблагоприятно върху производителите и икономическите показатели на Латвия, коментира латвиски експерт. Общият обем на износа на Латвия за Русия през 2013 г. се е равнявал на 656 млн. евро, според данни на Латвийската федерация на продоволствените предприятия. Ще пострадат най-вече латвийските производители на млечни продукти, месо- и рибопреработващите компании, които изнасят в Русия и други страни от ОНД, като при най-песимистичните прогнози това ще доведе до рязък скок на безработицата в страната, отбеляза представителка на ръководството на организацията.

Руските ще бъдат болезнени за конкретни естонски предприятия, като най-силно могат да пострадат млекопроизводителите, каза премиерът на Естония Таави Рийвас. В този сектор делът на износа за Русия е 24 процента.  "Като цяло влиянието на санкциите върху селското стопанство на Естония няма да бъде силно"
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати