25 Април 2024 г. Четвъртък

БСП влиза в спор със Стойнев за договора с "Уестингхаус", ще си избира и ново ръководство

2014-08-08 09:37:56
На първото си заседание след избора на новия председател на БСП Михаил Миков Националният съвет на партията ще гласува днес и предложен от лидера състав на Изпълнителното бюро (оперативното ръководство). Социалистите ще изберат още национален предизборен щаб и ще обсъдят акционерното споразумение с "Уестингхаус", подписано със съгласието на доскорошния енергиен министър и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев.

Заради несъгласуваните с партийното ръководство действия на Стойнев срещу него от дни се засили недоволството в БСП, включително и с писма на отделни членове и организации с искане за изключването му. Очаква се днес основната дискусия да бъде за това как се е стигнало до договора за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и Стойнев да бъде атакуван с въпроси от енергийните експерти в партията Румен Овчаров, Таско Ерменков и Явор Куюмджиев. Стойнев пък отговори, че ръководствата на БСП и на "Уестингхаус" са се срещали и с договора са били запознати всички министри и премиерът.

Атаките срещу Стойнев може да окажат влияние за неговото преизбиране като зам.-председател на партията, след като новият лидер Миков даде знак, че ще работи с конкурента си (двамата стигнаха на балотаж на конгреса на БСП на 27 юли, но Миков победи с 377 срещу 333 гласа).

В Изпълнителното бюро не се очакват съществени промениспрямо ръководството, с което работеше Сергей Станишев. Вероятно от него ще излязат Красимир Янков - бивш депутат и бивш организационен секретар на БСП, който от два дни е отново лидер на социалистите във Варненска област, както и ковчежникът на партията и бивш депутат Емил Костадинов.

Членове на пленума очакват в новото ръководство да влезе бившият депутат Корнелия Нинова, която остана трета по подкрепа на конгреса на 27 юли със 119 гласа. Място в Изпълнителното бюро може да намери и бизнесменът и водач на пловдивските социалисти Георги Гергов, който също беше кандидат за председател на БСП и засвидетелства подкрепата си към Станишев, като предложи кандидатурата му за втори мандат начело на Партията на европейските социалисти.

Въпреки предварителния график, според който до 8 август трябва да бъдат одобрени водачите на листите на БСП за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, това ще е тема на заседание през следващата седмица. В продължение на три дни Миков и зам.-председателите на партията провеждаха срещи с областните лидери за обсъждане на предложенията на местните структури.

В събота градската конференция на БСП в София ще утвърди пълния състав на листите, но без водачите им. В 25-и избирателен район по традиция на първо място в листата е лидерът на партията и затова Михаил Миков има най-много номинации, следван от издателя на в. "Дума" и бивш депутат Николай Малинов. Миков има номинация за водач и в 23-и избирателен район заедно с Румен Овчаров, който още не е дал отговор дали ще участва на този вот, бившия зам.-министър на икономиката и бивш лидер на БСП - София, Анна Янева, както и бившите депутати Румен Гечев и Жельо Бойчев. Миков вероятно ще бъде първи и във Видин, в чийто район е родната му Кула и откъдето е избиран за депутат вече в пет парламента.

В 24-и избирателен район, който обхваща централната част на София, номинирани за първото място са бившите депутати Таско Ерменков, Корнелия Нинова, Борис Цветков, Георги Свиленски, Красимир Премянов, Росен Малинов. Вероятният водач там обаче е актьорът и любимец на партията Стефан Данаилов, прогнозираха пред "Дневник" столични социалисти.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати