29 Март 2024 г. Петък

Москва обяви стоките, чийто внос от днес е забранен

2014-08-07 18:28:54

премиерът Медведев, снимка архив

По-малко от 24 часаслед като руският президент Путин подписа указ, с който за една година се забранява вносът на стоки от страните, въвели и подкрепили санкциите срещу Москва, руското правителство прие списък на въпросните стоки.

Дълго време страната ни не отговаряше на така наречените санкции, въведени от някои страни по отношение на Русия, заявява по време на правителственото заседание премиерът Медведев.

По думите му, Москва до последно се е надявала, „нашите чужди колеги да разберат, че санкцията е път без изход, който на никого не е нужен".

От решението на руския кабинет става ясно, че ембаргото включва цели категории продукти, като вече е подписано от Медведев правителствено постановление.

Русия въвежда пълна забрана за внос на говеждо месо, свинско месо, плодове и зеленчуци, месо, птици, риба, сирене, мляко и млечни продукти от страните от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

Медведев уточнява, че тези мерки не се отнасят за детските храни и за товарите, които гражданите сами купуват зад граница в тези страни в рамките на митническото законодателство на Русия.

В постановлението се уточнява, че ембаргото е за една година от днешна дата, но Москва е готова да ги преосмисли, ако „западните партньори демонстрират конструктивен подход по въпросите на сътрудничеството".

Издадена е заповед до митническите служби да проведат оперативни мероприятия, свързани с изпълнението на постановлението, с други думи, уточнява Медведев - да се блокират доставките на въпросните продукти.

Той предупреждава, че строго ще бъдат пресичани всякакви опити за спекулативни печалби от наложената ситуация.

Освен това, Русия предприема марки, които биха могли да са отговор на санкциите на ЕС срещу руската компания „Доброльот", която спря работа заради санкциите, наложени от европейските контрагенти.Медведев изразява увереността си, че дупката по магазините ще бъде запълнена от местни, свежи продукти, които и без това повечето от руснаците предпочитат пред чуждите.

Кабинетът е разработил редица мерки, които по думите на Медведев може и да не бъдат реализирани, но са „готови, на бюрото".

Първо, предвижда се затваряне на руското въздушно пространство за транзитните рейсове на европейски и американски авиокомпании в региона на Източна Азия и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Второ, разработва се въпросът за промяна на точките за влизане и излизане във въздушното пространствона Русия за регулярни и чартърни полети на европейски превозвачи, което ще засегне цената на превоза и билетите, продавани от западните компании.

Като трето Русия е готова да преразгледа правилата за използване на транссибирските маршрути, като денонсира съгласуваните принципи за модернизация на съществуващата система за използване на въпросните маршрути. За държавите от ЕС тази промяна може да бъде в пълен обем. А с авиационните власти на САЩ ще бъдат прекратени преговорите за използването на транссибирските маршрути.

Русия е готова да въведе защитни мерки в авиостроенето, корабостроенето, автомобилната промишленост и други отрасли, но това тепърва ще бъде обсъждано.

По информация на руски медии санкциите ще засегнат българските износители на вино, плодове и орехи, като годишните обеми на последните две не са високи.

Георги Василев от Асоциация „Български пипер", чиито членове обработват над 30 хил. декара насаждения с плодове и зеленчуци, заяви, че санкциите по отношение на пресните плодове и зеленчуци няма да засегнат България.

Практически ние не изнасяме пресни зеленчуци за Русия, а износът на плодове е много ограничен, коментира Василев пред money.bg.

Той подчерта, че санкциите не засягат производителите на консерви. Ако това беше така „засегнати" щяха да бъдат 12-13 български фабрики, които изнасят продукция за Русия.

За момента официална реакция от българска страна към този момент липсва. 
От министерството на земеделието и храните, които са принципал на засегнатия сектор заявиха, че очакват официална нота от страна на Русия, която трябва да постъпи в Министерството на външните работи, за да могат да дадат повече информация.
От своя страна от дипломатическото ведомство обясниха, че по-късно ще разполагат с повече информация по казуса.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати