19 Април 2024 г. Петък

Настъплението на ислямистите: Сирия, Ирак, после Британия?

2014-08-07 09:25:47

Новините от света, Снимка: Reuters


Любима тема за разговори сред британците е времето навън. Сега обаче тук доста по-често и със силна тревога се говори за друго. За ислямските терористи, за това какъв ужас може да сполети бреговете на Темза, пише от Лондон Михаил Озеров за в. "Комсомолская правда".

Започва ли междуособна война?

Тези дни в интернет бяха качени страшни кадри. Две млади момчета подробно и картинно описват собствените си зверства. Как разстреляли група деца. Как - ей тъй, за кеф, разпрали корема на бременна жена . . .

Двайсетгодишните Насер Мутхан и Реяд Хан, родени и живели на Британските острови, преди няколко месеца заминават за Сирия - да воюват срещу президента Асад. С тях тръгва и по-малкият брат на Насер, 17-годишният Асил. 

Сега тримата заедно "избиват неверниците като бесни кучета", споделят те самите. Членуват в групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), обявила, че създава халифат на територии от Ирак и Сирия. Тя твърди, че властвала вече "над всички мюсюлмани по света", затова ще се нарича с по-краткото име Ислямска държава.

Ислямистите се заклеха да изтребят всички християни в земите си. И да обрежат насила всички жени на възраст от 11 до 46 години.

Сунитската групировка ИДИЛ се появи след нахлуването на западните войски в Ирак през 2003 г. Чувал съм от британски колеги журналисти, че можело да е проект на американските тайни служби, целящ дестабилизация на обстановката в Близкия изток.

Безчовечните бандити всяват дори не и страх, а панически ужас с невероятната си жестокост. Тъкмо затова ИДИЛ беше изключена . . . от самата Ал Кайда, където всъщност се бе зародила.

Насер и Реяд неуморно повтарят в туитовете си: "Готови сме на смърт за свещената си цел". Сиреч за установяване на общопланетен халифат.

Бащата на главорезите - 57-годишният Ахмед Мухтан, разказа пред журналисти, че екстремистите обработвали синовете му на различни места, за да потулят следите си. Методите за вербуване на бъдещи муджахидини впрочем "вървят в крак с времето". Естествено често промиват мозъка на някой младеж при срещи "лице в лице" или в джамията. Терористите обаче имат и ново, крайно опасно оръжие – "интернет джихада".

Прекомерна толерантност

Маджид Наваз е смятан за експерт номер едно по джихада в Обединеното кралство. Този британец от пакистански произход е съветник на премиера Камерън и кандидат за депутат от парламента. Изглежда представително: скъп син костюм, вратовръзка в същия цвят, посивели слепоочия, оксфордско произношение.

На младини Маджид неведнъж се е сбивал с британски "бръснати глави" и решил сериозно да поведе борба с расизма. Заминал за Египет и оглавил местна ислямистка групировка. И бил хвърлен за пет години зад решетките.

"Затворите в Египет са ужасни, - спомня си той. - В килията нямаше място да мръдна, всичко гъмжеше от хлебарки. Постоянно ме биеха. В затвора обаче взех много да чета. И скоро разбрах колко съм бил заблуден. Ислямизмът не е ислямската религия, а политическа идеология за маниаци."

Насер Мухтан обаче е от образовано семейство. И е следвал за лекар. А е станал боец на ИДИЛ. Защо? 

"Обществото ни - отвръща Маджид - е изпуснало поредната възможност да повлияе на свой гражданин в нужната посока и да го интегрира. И ето, един амбициозен, способен човек е предпочел да замине на 2500 мили оттук, при враговете на собствената си държава."

Сред основните причини за засилване на екстремизма е прекомерната толерантност от страна на властите. В кралството до ден-днешен няма сурови закони срещу радикалите. Липсват примерно наказания за проповядване на насилие - такъв закон щял да ограничи свободата на словото. А радикалните ислямисти контролират над сто британски джамии, станали разсадници на религиозна нетърпимост. 

Необходимо е правителството да води политика срещу екстремизма в мюсюлманските общности, джамиите, в ислямските училища. И в затворите - почти една трета от изтърпяващите наказания са мюсюлмани, при все че само 3 процента от населението изповядат исляма. За да не бъде ислямизмът привлекателен за младежта, известните мюсюлмани – политици, артисти, спортисти, трябва да осъждат тази идеология, добавя Наваз.

Полезно би било всъщност мнението на бившия джихадист да се чуе не само по бреговете не Темза.

Русия също е тяхна мишена

Колегите на Маджид Наваз признават: Западът е в плен на заблудата, че "Арабската пролет" ще донесе победа на демокрацията едва ли не в целия Близък изток, тъй че няма причини за безпокойство. А последиците от днешните събития в Ирак може да са катастрофални.

Сега в Албиона буквално всеки ден се връщат безмозъчни бандити от Сирия и от Ирак. Само от Лондон са заминали за "свещената битка" над 300 бойци - и две трети от тях са вече отново по бреговете на Темза. Тези "воини на исляма" имат британски паспорти, не им трябват никакви визи, тъй че могат спокойно да се движат из цял свят.

Сред мишените им се нарежда и Русия. Защото страната подкрепи сирийския президент. А днес доставя и самолети на Багдад. Беснеещата сган призовава "да се избиват руснаците навсякъде, тук и там". Включително в Източна Украйна. Всеки въоръжен конфликт е сочно парче за разни главорези. И джихадистите не се ограничават само със заплахи в Туитър.

„Срещу опълченците в Украйна воюват всякакви хора, - отбеляза в разговор с мен политолог от университета в Манчестър (помоли да не го назовавам по име: възгледите му много се разминавали с официалната позиция на Лондон). Киевските власти събират под знамената си кого ли не! И хора, които изобщо не са пипвали оръжие досега, и непоправими бандити“.

„И муджахидини ли, - запитах за уточнение. - Радват се на всички, каквито ще да са, стига да стрелят по "ония". Още повече, че доколкото знам, отвъд океана са благословили Киев да действа по този начин. А убийствата са любимо занятие за ислямистите. Днес ситуацията в джихадисткото движение се изостря; нищо чудно все повече британски муджахидини да се прехвърлят занапред не само обратно - в Албиона, но и в Украйна. Стига някой да не ги спре, казва политологът“

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати